Prostreno.cz

Jírovec maďal nabízí rozkvetlé zdraví v květech

Už je čas! Na co? Kaštan koňský nepočká. Tedy aspoň jeho květy ne. Najděte proutěný košík a projděte se. Získáte báječný lék nejen na křečové žíly!

Květen je pro nedočkavé bylinkáře moc příjemný měsíc. Příroda totiž nabízí hned několik pokladů, mezi které patří jírovec maďal (Aesculus hippocastanum L.). To je ten statný strom, který potkáváte v parcích, alejích a podél cest. Původem pochází z Balkánského poloostrova a může se pochlubit tím, že je vlastně celý léčivý. Ať nasbíráte kůru, listy, plody nebo květy, chybu určitě neuděláte.

Právě na květy se vydejte za suchého počasí. Pokud jsou navlhlé rosou nebo deštěm, mají tendenci plesnivět. Suší se v tenké vrstvě ve stínu a za přístupu vzduchu. Poté se z nich připravuje léčivý čaj. Z květů se zároveň vyrábí i žádaná tinktura. Hlavní aktivní složkou extraktu z koňského kaštanu je aescin, což je směs saponinů s protizánětlivými, vazokonstrikčními a vazoprotektivními účinky. Co všechno umí?

Léčba chronické žilní nedostatečnosti

Chronická žilní nedostatečnost je zdravotní stav charakterizovaný špatným průtokem krve do žil nohou. Mezi příznaky patří otoky, bolesti a křeče, svědění nohou, křečové žíly i bércové vředy. Na to jírovec maďal zná odpovědi. Již zmíněná sloučenina aescin má mnoho léčivých vlastností, díky nimž může být užitečná právě při zvyšování průtoku krve v žilách.

Recept na hemoroidy

Extrakt z koňského kaštanu se doporučuje nejen na křečové žíly, ale při hemoroidech. Zlepšuje žilní tonus a ulevuje od svědění. Tinktura se užívá vnitřně, vtírá na postižené místo, nebo je základem pro výrobu masti.

Zázrak s antioxidačními vlastnostmi

Zánět může způsobit nadměrné hromadění tekutin ve tkáních. Aescin s protizánětlivými vlastnostmi zánět eliminuje a vědci o něm zároveň tvrdí, že významně snižuje růst nádorových buněk u některých druhů rakoviny, jako je rakovina jater nebo leukemie. Jírovec maďal také nabízí silné antioxidanty – sloučeniny, které pomáhají předcházet poškození buněk nestabilními molekulami nazývanými volné radikály.

Pomocník v boji s mužskou neplodností

Jednou z příčin mužské neplodnosti je varikokéla nebo otok žil poblíž varlat. Protizánětlivé vlastnosti aescinu se uplatňují i v tomto případě. Jistá dvouměsíční studie u více než 100 mužů s neplodností potvrdila, že užívání 30 mg aescinu každých 12 hodin u daných pánů zlepšilo hustotu spermií, jejich kvalitu a pohyblivost. No nestojí to za pokus?





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat