Prostreno.cz

Potraviny, které prokazatelně zkvalitňují spánek

Zase jste se do rána převalovali v posteli, nebo zoufale bloumali po bytě? Zkuste si večer dát lososa s brambory, jahody nebo porci luštěnin. O kvalitní spánek bude postaráno!

Máte potíže s usínáním? Nebo se v noci často budíte? Nejste v tom sami. Podle aktuálních statistických odhadů trpí nějakou spánkovou poruchou zhruba 45 procent české populace. Tento problém nebývá jen frustrující, vede i ke zvýšenému riziku zdravotních problémů, které zahrnují poruchy metabolismu, diabetes 2. typu, arteriální hypertenzi, kardiovaskulární potíže nebo hormonální nerovnováhu. Jak ho řešit? Než zvážíte konzumaci speciálních léků, zkuste dát šanci těmto potravinám. Které odpočinek v pyžamu prokazatelně zkvalitňují?

Ideální večeře – losos

Jak často si dáváte tučné ryby, konkrétně lososa? Jeho obsažené omega-3 mastné kyseliny tlumí stres a uklidňují psychiku, což je skvělá relaxační „peřinová příprava“. Z každého sousta lahodného růžového masa načerpáte i vitamin B6. O něm je známo, že stimuluje produkci melatoninu, který zase reguluje chronobiologické rytmy a rychleji vás přenese do říše snů. Naservírujete si lososa se zeleninou nebo bramborami? Mimochodem, i druhá ze jmenovaných příloh podporuje ospalost, neboť je zprostředkovatelem tryptofanu.

Jahody jsou sladkost s četnými bonusy  

Co je na jahodách tak zvláštního? S trochou nadsázky bychom mohli říct, že vlastně všechno. Tyhle sladké plody fungují jako zdroj hořčíku, tedy minerálu uvolňujícího mysl i svalové napětí způsobené nervozitou. Jako večerní mls jsou tedy přímo ideální! Málokdo tuší, že zároveň pomáhají při chudokrevnosti, překyseleném žaludku, ledvinových kamenech, nachlazení i nízkém libidu.

Luštěnin není nikdy dost

Podle výživových poradců si tuzemáci na luštěniny příliš nepotrpí, čímž si pořádně škodí. Člověk se jimi totiž může preventivně chránit proti popraskaným koutkům, chudokrevnosti, podrážděnosti, nadměrnému padání vlasů, zácpě i nespavosti. Dobré jsou také na hubnutí. Kdy jindy tedy navýšit jejich spotřebu než před začátkem plavkové sezony?





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat