Prostreno.cz

Listová zelenina zvyšuje svalovou sílu a vytrvalost

I když se snažíte, jak můžete, žádného extra výkonnostního progresu jste se zatím nedočkali? Zkuste si dát před cvičením hlávkový salát nebo špenát. Žádná výzva pak pro vás nebude dost velká!

Sportujete už nějaký ten pátek? Nebo jste si do těla začali dávat teprve nedávno? Ono je to vlastně jedno. Jistě se totiž shodneme v tom, že prostředků, které přirozeným způsobem podpoří svalovou sílu a vytrvalost, není nikdy dost. Jedním z nich je listová zelenina! Jaké její množství už bude při tréninku „cítit“?

Jedu na zelené vlně a lámu rekordy

Nedávná zahraniční studie, jejíž závěry publikoval magazín Journal of Nutrition, zaujala všechny příznivce fyzické aktivity. Možná budete další! Z poznatků tohoto rozsáhlého výzkumu vyplynulo, že jeden šálek listové zeleniny značně posiluje svalové funkce a přispívá k rozvoji vytrvalosti.

Tajemstvím onoho vítaného jevu jsou obsažené dusičnany, které rozšiřují cévy a usnadňují průtok krve, díky čemuž jsou svaly lépe zásobené nejen kyslíkem, ale i potřebnými živinami. Autoři zmíněné studie také upozorňují na to, že lidé s pravidelným přísunem těchto dusičnanů mají o 11 procent silnější dolní končetiny a o 4 procenta vyšší rychlost chůze. Zajímavý doping, viďte? Dopřejete si hlávkový salát, kapustu, špenát nebo rukolu? Ať už to bude cokoli, kromě hvězdných sportovních výkonů se dočkáte i jiných výhod. A to včetně dlouhověkosti!

Co list, to nálož plusů pro zdraví

Listová zelenina působí protizánětlivě a napomáhá detoxikačním procesům. Dále vykazuje protirakovinné účinky, představuje prevenci osteoporózy, reguluje škodlivý cholesterol a normalizuje tlak. Souběžně „nabádá“ organismus, aby zodpovědněji využíval přijímané vitaminy a minerály, čímž omezuje pravděpodobnost mnoha chronických onemocnění. Nelze ji upřít ani příznivý vliv na zrak, imunitní systém, trávení, činnost ledvin, plodnost, metabolismus, hubnutí i psychickou rovnováhu. Chcete z ní vytěžit opravdové maximum? Pak ji od sporáku držte raději co nejdál.

Teplo není vždy k užitku

Výživoví poradci doporučují tento druh potravin konzumovat v syrovém stavu, neboť tepelná úprava  ničí cenné látky a tím pádem i jmenované zdravotní benefity. Dobře, možná si budete připadat jako hladový králík, ale uznejte sami, že za tyhle bonusy to stojí. Nebo to vidíte jinak?





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat