Prostreno.cz

Stravování vhodné při kocovině

Podrážděný žaludek, nevolnost, bolesti hlavy a zvracení. Co když jste to přehnali a dali si o nějakou tu skleničku navíc? Regeneraci těla urychlíte s pomocí potravin i nápojů! Proč sáhnout po banánu a zeleném čaji?

Podle společnosti Nielsen Admosphere se zdvojnásobil počet Čechů, kteří doma pijí alkohol – o samotě. Důvod? Pandemie, uzavřené hospody či ztížené podmínky pro jejich navštívení (očkování, negativní test nebo doklad o prodělání nemoci). Pořád je jednodušší koupit basu piv (popřípadě si narazit vlastní pípou), vypít několik lahví vína a „popravit“ pár panáčků – u sebe v garáži nebo na gauči v obýváku.

Jelikož ale spotřeba alkoholu stoupá, přibývá i těch, kdo se potýkají s kocovinou. Už jste se po domácím večírku pozvraceli? Pak víte, že to není příjemný pocit. Tělu to však nevyčítejte, nemá na vybranou. Jaterní enzymy alkohol rozkládají na acetaldehyd. Když se jeho hladiny v játrech zvýší až příliš, organismus zareaguje zvracením, prostřednictvím kterého vyplavuje přebytečný alkohol, jež se játry těžko odbourává. Pokud se tak stane, je vhodné tělu pomoci. Jak a čím?

V hlavní roli voda

Alfou a omegou regenerace po alkoholu je čistá, neperlivá voda. Kvůli zvracení tělo přichází o tekutiny, které je potřeba doplnit. Pitný režim tak považujte za hlavní a první pomoc při léčbě kocoviny. Pokud se spoléháte spíš na silnou kávu, která má naopak diuretické účinky, doplňte jí sklenicí vody. Mimochodem, kofein následky bujarého alkoholového opojení neléčí, nicméně může mít povzbuzující účinek a trochu vás postaví na nohy. K lepším volbám ale pořád patří zelený čaj. Předpokládá se, že urychluje metabolismus, tedy vyplavování nežádoucích látek, a zároveň snižuje pravděpodobnost poškození jater. A co jíst?

Banány

I když při zvracení nemáte na jídlo ani pomyšlení, jakmile vám začne kručet v břiše, sáhněte po banánech. Jsou bohaté na draslík (stejně jako avokádo), který pomáhá obnovit elektrolyty a urychluje zotavení. Vhodný je ale i meloun s vysokým obsahem vody (92 procent). Postará se o závlahu organismu.

Pomeranče

Při zvracení a nevolnosti uleví suché bílé pečivo (stačí den starý rohlík) nebo suchary. Nejsou však jedinou záchranou. Kupříkladu takové pomeranče, jež bývají bohaté na vitamin C, zvyšují hladinu glutathionu v krvi. Glutathion je chemická sloučenina – antioxidant detoxikující játra.

Kdy vyhledat lékaře?

Pokud jste nepřestali zvracet ani po 24 hodinách po konzumaci alkoholu, vykazujete známky dehydratace, jako jsou závratě a neschopnost vykonávat malou potřebu, sužuje vás horečka a ve zvratcích nacházíte stopy krve, neprodleně vyhledejte lékařskou pomoc.





Celkem 0 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat