Prostreno.cz

Vitamin E má překvapivé léčebné vlastnosti

Kdo chce zabojovat proti vráskám, ten by si vitamin E měl náležitě pohlídat. Věděli jste ale, že tenhle pomocník také reguluje cholesterol, obnovuje srdeční rytmus a ulevuje od příznaků menopauzy?

O vitaminu E se hovoří hlavně v souvislosti s mladistvým vzhledem, krásnými vlasy, pevnými nehty a podporou regenerace. Je to však jen zlomek toho, co má tato živina v popisu práce. Nepomáhá totiž jenom vizáži, ale i zdraví! Co všechno o ní možná nevíte?

Podpora imunity, které není nikdy dost

Vitamin E je rozpustný v tucích. Jeho primárním úkolem je ochrana tkání před poškozením a rozpadem, nicméně zasahuje i jinde a jinak. Jako silný antioxidant neutralizuje účinky volných radikálů, tedy molekul, které hrají roli v rozvoji vážných nemocí, a to včetně rakoviny. Tento prvek má ovšem přímý vliv i na brzlík a produkci bílých krvinek, čímž zlepšuje funkce imunitního systému. Zdaleka tedy nejde o to, že by házel pomyslné klacky pod nohy jen stárnutí! Důkazem jsou i následující řádky…

Mějte pod kontrolou své srdeční záležitosti

Již několik nezávislých studií potvrdilo, že zmiňovaný vitamin svým způsobem přispívá k regulaci škodlivého cholesterolu, proto snižuje riziko kornatění cév. Zároveň obnovuje srdeční rytmus a předchází kardiovaskulárním chorobám. Sluší se dodat, že ulevuje i od příznaků menopauzy, omezuje záněty a zpomaluje progresy Alzheimerovy choroby. Příznivě působí i na játra, kterým alkohol, tučná strava a užívání léků dává pěkně zabrat. Možná se ptáte, kolik byste ho denně měli „spořádat“, když je to tak mocný elixír, prevence i medicína v jednom.

Optimální množství je třeba dodržet

Doporučená denní dávka vitaminu E se trochu liší v závislosti na pohlaví. Zatímco dospělý muž by měl přijmout 10 mg, ženě postačí jen 8 mg. Pokud se „éčko“ konzumuje v nadměrných přídělech, člověku hrozí potíže s viděním, permanentní únava, problémy s trávením a výkyvy nálad. V opačném případě, tedy takovém, kdy organismu schází, se objevují zase bolesti kloubů a svalů. Jinými slovy – musí ho být zkrátka tak akorát. Odkud ho čerpat? Za nejbohatší potravinové zdroje se obecně považují mandle, lískové ořechy, slunečnicová semínka, pšeničné klíčky, avokádo, špenát a mořské plody.

Zdroje: alternativemedicine.com, mayoclinic.org





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat