Prostreno.cz

Po komářím kousnutí zklidní pokožku jedlá soda

Je otravný, píská, saje nám krev a člověk by se bez něj obešel. Komár je původcem kousanců, které svědí a pálí. Jak zasažené místo efektivně zklidnit? Nejdřív sáhněte do mrazáku, pak vyndejte hydrogenuhličitan sodný!

Komár žije pouhých sedm dní, ale i tak toho za svoji existenci zvládne dost. Za jednu noc klidně urazí až 10 kilometrů, vydrží létat i 4 hodiny bez přestávky (rychlostí 1–2 kilometrů v hodině) a jeho činorodost by mu mnozí mohli závidět. Krev vždy sají pouze samičky, jež jsou schopné vysát až trojnásobek své vlastní hmotnosti. Kdyby ale po sobě aspoň nezanechávaly takovou spoušť!

Co udělat jako první?

Když komár dosedne na vaše tělo, probodne kůži speciální ústní části (proboscis), zároveň do krve vstříkne své sliny, jež mohou obsahovat choroboplodné zárodky. Většinou bodnutí komárem doprovází zarudnutí a svědění, nezřídka i otok. Lidé trpící závažnějšími reakcemi hlásí i kopřivku, zvýšenou teplotu a oteklé lymfatické uzliny. Nejen u nich je vhodné okamžitě jednat.

Jedlá soda z kuchyně jako zachránce

Místo omyjte šetrným mýdlem a vodou. Na 10 minut přiložte ledový obklad, který otoky a svědění zmírní. Ledovou terapii podle potřeby několikrát opakujte. Zároveň vytvořte léčivou směs z jedlé sody a pár kapek vody. Vzniklou pastu naneste na postižené místo a nechte zaschnout, což trvá několik minut, poté smyjte vodou. V případě, že se stav nelepší, použijte volně prodejný krém proti svědění (antihistaminikum) a postupujte podle štítku na obale. V žádném případě místo po kousnutí komárem neškrábejte, můžete si do rány zanést infekci. A jak je to s prevencí?

Sáhněte po esenciálních olejích

Stoprocentně účinná obrana proti bodnutí hmyzem neexistuje, nicméně v praxi se osvědčují hlavně esenciální oleje. Jakákoli kombinace těchto druhů komáry odpuzuje, proto éterické olejíčky používejte do krémů a sér a přidávejte je do lahví s rozprašovačem. Službu vám prokáže máta, rozmarýn, muškát, citron, estragon, levandule, tymián, eukalyptus, citronella či cedr. Výsledek si ale pojistěte i jinak.

Odborníci z univerzity v Oxfordu prokázali, že komáři méně napadají jedince, kteří často konzumují potraviny bohaté na vitamin B. Ten hledejte v drůbežím mase, luštěninách, listové zelenině, ořechách, játrech, pivovarských kvasnicích, celozrnných obilovinách či mléčných výrobcích.

Zdroje: cdc.gov, Wikipedie.cz





Celkem 1 komentářů

Tip na oběd

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat