Prostreno.cz

Skutečné účinky salátu Coleslaw na zdraví

Když se řekne salát Coleslaw, většina lidí si vybaví ten z jednoho známého obchodního řetězce fast food restaurací, který se soustředí na jídla z kuřete. Právě ke smaženým dobrotám je salát tohoto typu naprosto ideální volbou. Tedy aspoň se to tak na první pohled jeví. V čem je zelná pochoutka zrádná a proč si ji radši připravit doma?

Název je to zvláštní. Co přesně znamená? Wikipedie Coleslaw popisuje (přeloženo z angličtiny) jako cole slaw, „New England Salad“, nebo jednoduše slaw, což je příloha sestávající převážně z jemně rozdrceného syrového zelí se salátovým dresinkem, obvykle buď vinaigrette nebo majonézou. (Někteří ale říkají, že ve skutečnosti tento termín pochází z nizozemského výrazu „koolsla“, což znamená „zelný salát“.)

Odvrácená cena „zdravé“ přílohy

Obvykle obsahuje nejen zelí, ale i cibuli, mrkev a petržel. Pochopitelně, že si ho můžete koupit již hotový, ale právě v takovém případě se připravte na několik nástrah, hlavně co se týče použité majonézy a přísunu tuku.

Tuk zvyšuje hladinu „zlého“ LDL cholesterolu v krvi, naopak snižuje hladinu toho „hodného“, přispívá k nárůstu rizika diabetu 2. typu a obecně se pojí s riziky srdečně-cévních onemocnění. Pochopitelně platí, že lehčí verze salátu jsou tak méně kalorické a zdravější. Pak je tu také  záležitost se solí.

Sodík nikdy nevěstí nic dobrého

Některé saláty zakoupené v obchodě obsahují až čtvrtinu doporučené denní dávky soli. Nadbytek sodíku ve stravě zvyšuje riziko ischemické srdeční choroby, ale také přispívá k cévním mozkovým příhodám a srdečnímu selhávání, o poškození ledvin ani nemluvě. Vždy je tedy lepší vsadit na domácí výrobu a zdravější alternativy.

Možnosti jsou nekonečné

Majonézu alespoň zčásti nahraďte přírodním jogurtem, zakysanou smetanou nebo crème fraîche (francouzsky doslova čerstvá smetana), jež salátu zajistí krémovost bez nutnosti přidávání kalorií. Kombinujte různé druhy zeleniny, přidejte řapíkatý celer, ale nebojte se ani jiných přísad, třeba jablka. Co se týče koření, tak ani u něj se není nutné omezovat. Hořčice, fenyklová semínka nebo kurkuma salátům tohoto typu dodávají extra chuť a něco navíc.

Zdroje: www.academic.oup.com/jambio/article-abstract/55/1/57/6729878?redirectedFrom=fulltext&login=false





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pikantní polévka z karotky

(3 hlasů)

Pizza šneci

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat