Prostreno.cz

Jak zdravě uhasit dětskou žízeň

Nejlepší způsob, jak uhasit žízeň, je voda. Pro mnohé dospělé, a o to více děti, je to ale nepřitažlivá nuda. Jaké existují zdravé alternativy?

Aby jejich tělo mohlo fungovat správně, měly by děti ve věku mezi dvěma a šesti lety vypít denně tři čtvrtě litru, u starších dětí je to alespoň jeden litr tekutin. Při nedostatku tekutin jsou děti rychle unavené a nemohou se soustředit. Kromě toho potřebuje tělo vodu pro správný metabolismus, regulaci teploty, správné prokrvení a trávení. Přitom je důležité, aby člověk pil ještě předtím, než přijde pocit žízně, protože ten signalizuje už výrazný nedostatek tekutin.

Víc než voda

Minerální voda obsahuje ve srovnání s kohoutkovou vodou zpravidla více minerálních látek. Tyto látky tělo ztrácí pocením, proto je minerální voda ideální po sportu nebo hraní. A jestli si ji dáte s bublinkami, nebo bez, záleží na vaší chuti.

Pramenitá voda se stejně jako minerální získává z podzemních pramenů. Rozdíl spočívá v tom, že nemusí obsahovat žádné pevně stanovené množství minerálních látek. Stolní voda je směsí minerální a pitné vody.

Ať už kohoutková, minerální, pramenitá nebo stolní voda – pokud se vašemu dítku zdají příliš fádní, můžete je trochu „okořenit“. Přidejte do nich například citronové nebo pomerančové plátky nebo mátu.

Ovocné džusy

Pokud na obalu najdete „ovocná šťáva“, skládá se džus pouze ze šťávy a dužiny příslušného ovoce. Při nákupu dbejte na údaj „obsah ovoce 100 % – bez přidaného cukru“. To garantuje, že džus není uměle přislazený. Nejzdravější je samozřejmě čerstvě vymačkaná šťáva – má velmi intenzivní chuť, a lze ji proto velmi dobře ředit vodou.

V džusech ale kromě vitaminů a vlákniny najdete i nezanedbatelné množství kalorií. Tak má 200 ml jablečného džusu stejné množství energie jako jeden kopeček zmrzliny! Ovocné džusy proto raději vždy rozřeďte vodou, tímto způsobem žízeň uhasíte mnohem lépe než čistým neředěným džusem.

Pozor si dejte na nektary a ovocné nápoje, protože mají nízký obsah ovoce, ale velké množství cukru nebo sladidel. Kromě toho mohou také obsahovat konzervační látky.

Horké nebo ledové čaje

Černý a zelený čaj by děti kvůli vysokému obsahu kofeinu pít neměly. Mnohem lépe se na uhašení žízně hodí ovocné nebo bylinné čaje, nejlépe neslazené. V létě jsou tak báječné ledové čaje, například lehce ochucené vymačkanou ovocnou šťávou nebo mátovými lístky.

Zdroj: názory autora, my life





Celkem 1 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat