Prostreno.cz

Při hubnutí pomohou spolehlivé bílkoviny

Pokud chcete zhubnout, mělo by na vašem jídelníčku být co nejvíce potravin s vysokým obsahem bílkovin. Ale kolik bílkovin denně je vlastně zdravé? A kdy byste měli zpozornět?

Bílkoviny patří spolu se sacharidy a tuky k hlavním živinám, které tělo potřebuje. Jsou super důležité, protože představují základní stavební kameny všech lidských buněk.

Abyste měli bílkovin dostatek, je potřeba denně jíst potraviny jako tvaroh, maso nebo vejce. A jaké množství denně byste měli sníst, když chcete zhubnout, nebo nabrat svalovou hmotu?

Doporučená denní dávka bílkovin

Denně se doporučuje sníst asi 0,8 až 1 g bílkovin na kilogram tělesné váhy, bez ohledu na pohlaví. Když si přepočtete množství na svoji aktuální váhu, možná se vám bude množství bílkovin, které byste měli denně zkonzumovat, zdát příliš vysoké. A protože většina lidí nemá představu, kolik bílkovin denně skutečně sní, bude mít pocit, že má jistě nedostatek. Ale nemusíte mít strach – v průměru snědí ženy asi 60 g denně, muži 81 g. To proto, že bílkoviny jsou obsaženy v mnoha potravinách, například v mase, rybách, vejcích nebo mléčných výrobcích. Ale i některé rostlinné potraviny bodují svým vysokým podílem bílkovin – luštěniny, celozrnné výrobky, obilí nebo ořechy.

Kolik sníst bílkovin, když chcete zhubnout

Díky všem nízkosacharidovým dietám se dostaly bílkoviny do popředí zájmu jako zázrak při hubnutí. Protože u diet jako je například Atkinsova nebo podobné, se nejí žádné pečivo nebo těstoviny, tedy sacharidy, o to více lidé toužící zhubnout, konzumují bílkoviny. Ty dokážou totiž zasytit nadlouho a údajně také podporují spalování tuků. Ale jaké množství denně sníst, aby šla kila dolů? Přesný údaj neexistuje, ale rozhodně by to mělo být více než 0,8 g na kilogram vaší váhy.

Kolik bílkovin je příliš

Vědecky to sice potvrzené není, ale příliš mnoho bílkovin byste rozhodně jíst neměli. Protože mnoho proteinových potravin je zároveň hodně tučných, a v případě živočišných potravin také s vysokým obsahem cholesterolu, doporučuje se konzumovat je s mírou.

Každopádně více než 300 až 600 g masa týdně byste jíst neměli, sýr a uzeninu také jenom v malém množství. Naopak se doporučuje denní potřebu bílkovin doplňovat spíše potravinami rostlinného původu a jíst pravidelně luštěniny, celozrnné výrobky nebo ořechy.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7539343/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat