Prostreno.cz

Nejlepší potraviny proti nedostatku vápníku

Vápník je životně důležitá látka, která posiluje naše kosti a zuby. Kromě toho hraje důležitou roli při srážení krve a přispívá ke správné funkci buněk. Bohužel si ho tělo nedokáže vyrobit samo, takže ho musíme přijímat v potravinách. A které jsou pro to nejlepší?

Tělo potřebuje za normálních okolností asi 1000 mg vápníku denně. U dětí a dospívajících je toto množství s ohledem na probíhající růst ještě o kousek vyšší. Pokud se stravujete vyváženě a nevykazujete žádné příznaky nedostatku vápníku, žádné speciální doplňky nepotřebujete. Následující potraviny mají vápníku obzvlášť velké množství.

Sýry

Asi žádná jiná potravina neobsahuje tolik vápníku jako právě sýry. Pouhými 100 g můžete pokrýt celou denní dávku. Abyste posílili svoje kosti a zuby, stačí když si denně dáte dva plátky sýra na celozrnný chléb.

Mléko a kefíry

Také mléko je důležitý zdroj vápníku. Sklenice mléka (asi 200 ml) dodá tělu asi 250 mg vápníku. Jestli netučné nebo plnotučné v tom nehraje žádnou roli. I kefíry nebo podmáslí jsou vynikající zdroje vápníku – sklenice dodá asi 240 mg.

Jogurt

Kdo začíná den kelímkem jogurtu, přispívá tělu vápníkem. Naproti tomu tvaroh patří k těm potravinám, které mají z mléčných výrobků vápníku nejméně.

Ořechy

Také ořechy představují cenný zdroj vápníku. Především lískové a para ořechy obsahují této minerální látky mnoho. Kromě toho jsou para ořechy velmi zdravé, protože obsahují velké množství zinku a hořčíku.

Brokolice

I zelenina může dodat vápník do těla. Ve 100 gramech brokolice se ukrývá okolo 87 mg vápníku. Ale brokolice toho může nabídnout víc – má také hodně vitaminu C pro náš imunitní systém a chlorofyl pro krásnou pleť. K dalším významným zdrojům vápníku mezi zeleninou patří zelí, špenát a rukola.

Zdroj: myself





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat