Prostreno.cz

Dopřejte si zdravou quinou

V Jižní Americe patří quinoa bohatá na bílkoviny k základní potravinám už po staletí. Oblíbené jsou ale také proto, že neobsahují lepek a mají i docela málo kalorií. Je navíc velmi snadná na přípravu, ale tělo zásobí důležitými živinami. Malé, kulaté a chutné. Stále více lidí přichází quinoe na chuť.

Quinoa je pseudoobilovina chutnající lehce oříškově s celou řadou využití. Můžete z ní udělat salát, rizoto nebo jí nahradit rýži i v jiných pokrmech. Kromě toho se hodí na pečení, do polévek nebo jako součást mnoha jídel, třeba i těch sladkých. Lisovanou ji můžete najít v müsli.

Co je pseudoobilovina

I když zvenku připomíná quinoa amarant, příbuzní nejsou. Quinoa patří spíše k podobným druhům jako je červená řepa, špenát nebo mangold. Že se ale amarant, quinoa, pohanka a konopná semínka řadí mezi pseudoobiloviny, má svůj důvod – skutečné obiloviny obsahují lepek, zatímco pseudoobiloviny ne. Proto se také nehodí na pečení chleba, ale jinak mají podobné vlastnosti jako obilná zrna.

Zdraví v každém zrnku

Quinoa má velmi málo kalorií – na 100 g je to asi 340–370 kcal. Tahle hodnota ale odpovídá nevařené quinoe, po přípravě ve vodě hodnota kalorií nedosáhne ani 100 kcal na 100 gramů. Pro srovnání třeba oblíbený kuskus má ve vařené podobě okolo 140 kcal, bulgur 120 kcal a rýže 130 kcal na 100 gramů.

Kromě toho dokáže quinoa přesvědčit dokonalou směsí různých výživných látek. Z minerálních látek je to především draslík a hořčík, nebo sodík. Z vitaminů boduje svým obsahem vitaminu B1, B2 a B3. V menším množství v ní najdeme také vápník, železo a zinek.

Zdravý obsah jasně mluví pro fakt, aby se quinoa dostala na náš stůl mnohem častěji. Tenhle poklad Inků je navíc i plný bílkovin, takže vás udrží dlouho syté, a předchází tak záchvatům hladu, což významně pomáhá při hubnutí.

Zároveň quinoa dodá tělu všechny esenciální aminokyseliny jako je lysin, glycin a alanin. Obsažené aminokyseliny regulují hladinu cukru v krvi a chrání před metabolickým a srdečním onemocněním.

Zdroj: life line





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat