Prostreno.cz

Koření v ajurvédě zlepší milostný život

Historie koření je v podstatě tak stará jako lidská civilizace sama. Bylo součástí objevování zemí, hledání nových chutí, vybudovaných a zbořených říší, vyhraných a ztracených válek, vzestupu a pádu různých náboženských praktik a přesvědčení. Koření patřilo mezi nejcennější předměty obchodování již ve starověku a středověku.

Již v roce 3500 př. n. l. používali staří Egypťané různé koření k dochucování potravin, v kosmetice i k balzamování svých mrtvých. Použití koření se následně rozšířilo přes Střední východ do východního Středomoří a poté i do Evropy.

Koření z Číny, Indonésie, Indie a Cejlonu (nyní Srí Lanka) bylo původně přepravováno po souši na zádech oslů nebo velbloudů. Po téměř 5 000 let ovládali obchod s kořením arabští kupci, dokud evropští objevitelé nenalezli námořní cestu do Indie a dalších zemí produkujících koření na východě.

A právě v Indii se dnes při našem povídání o koření zastavíme, a povíme si něco o jeho využití v ajurvédě (v doslovném překladu „nauka o životě“), která představuje nejstarší celistvý lékařský systém o zásadách zdravého způsobu života. Vznik tohoto učení spadá do starodávného období indických posvátných písem (véd), které vznikly jako výsledek vnitřního poznání osvícených mudrců.

Pod ajurvédskou stravou si nepředstavujte pálivá indická jídla z nedostupných ingrediencí.Již malé množství koření napomáhá lepšímu trávení pokrmu a vstřebávání živin. V ajurvédě jde především o to, jak spojit účinky koření s jednotlivými potravinami tak, abyste dosáhli co nejpříznivějších účinků na organismus a naopak blokovali případné negativní složky v potravě, které už tak příznivé účinky na organismus nemají.

Kardamom

Již pouhá špetka kardamomu zlepší trávení, zejména u mléčných výrobků nebo u kávy, kde detoxikuje obsažený kofein. Působí protizánětlivě a analgeticky, a používá se jako „sladké koření“. Olej z kardamomu se přidává rovněž do parfémů. Zahřívá organismus a zlepšuje chuť sladkých jídel, obzvláště v kombinaci se skořicí a muškátovým oříškem. Vhodný je například také při astmatu, nachlazení, usnadňuje vykašlávání, působí proti překyselení.

Lékořice

V ajurvédě se nazývá jasthimadhu, tedy „kousek sladkého“. Obsahuje fytoestrogeny a flavonoidy. Má antioxidační účinek, stimuluje játra a snižuje cholesterol. Podporuje imunitu a pomáhá při nachlazení.

Cibule

Cibule stimuluje smysly, obsahuje látky, které působí afrodiziakálně (pokud se ovšem nebavíme o jejím typickém odéru), podporuje trávení a navzdory své ostré chuti ochlazuje! V kombinaci s medem a citronovou šťávou působí proti kašli.

Česnek

Ze šesti chutí v něm chybí pouze slaná. Česnek snižuje plynatost, podporuje trávení, snižuje cholesterol. Česnekový olej se používá při bolesti zubů.

Fenykl

Fenykl oceníte zejména při bolestech břicha, špatném zažívání, plynatosti, křečích nebo průjmu.  Podporuje tvorbu spermatu, posiluje zrak, a pomůže při menstruaci. Pro prevenci proti plynatosti stačí po jídle rozžvýkat několik semínek, případně si připravit čaj spolu s koriandrem a římským kmínem.

Koriandr

Koriandr je jedním z mála koření, které ochlazuje. Má regenerační a močopudný účinek, působí jako afrodiziakum, působí proti tvorbě žluči, nadýmání a bolestem břicha. Pomáhá při zánětu spojivky a celkově zlepšuje zrak, oceníte jej také při zánětu močových cest nebo při bolestech v krku.

Kurkuma

Kurkuma je přírodní antibiotikum a velmi účinně působí proti zánětům. Dále výrazně působí proti mikrobům, kvasinkám, virům, proti bolestem v krku a zánětu mandlí a hrtanu. Podporuje trávení a snižuje plynatost (obzvláště při konzumaci potravin s vysokým obsahem bílkovin, jako jsou luštěniny či maso). Působí antioxidačně (údajně 5krát silněji než vitamin E). Zpomaluje růst nádorů, pomáhá při všech formách zánětů a zmírňuje menstruační potíže. Při otoku, bolesti nebo zánětu smíchejte ½ lžičky kurkumy se špetkou soli nebo 1/4 lžičkou mletého zázvoru a zalijte horkou vodou. Pijte 3krát denně.

Skořice

Skořice brání hypoglykemii (nízká hladina krevního cukru), podporuje tvorbu glukózy. Detoxikuje organismus, posiluje tkáně, snižuje bolest, podporuje trávení a pocení. Pro obsah kumarinů není doporučováno ji užívat v těhotenství.

Zázvor – král koření

Zázvor obsahuje přibližně 400 složek, mezi nejdůležitější patří gingeroly a shogaoly, enzymy a antioxidanty. Zvyšuje chuť k jídlu, podporuje pocení, působí proti nachlazení, podporuje trávení bílkovin, působí proti zvracení. Chrání sliznici zažívacího traktu a neutralizuje nežádoucí účinky ostatních potravin, snižuje záněty a zlepšuje prokrvení končetin (proto je tolik oblíbený zejména v nápojích proti celulitidě).

Zdroje: The Spice Trader, David Frej: Ajurveda





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat