Prostreno.cz

Pravda a nesmrtelné mýty o přetřásané cole

Ničí Coca-Cola žaludek? Je opravdu plná cukru? A lze se s ní otrávit? Tyhle a další mýty o asi nejpopulárnějším nápoji na světě kolují. Co je na nich pravdy?

Celosvětově se ročně vypije asi 950 miliard litrů limonád a coly. Z toho celých 11 procent připadá jenom na Mexiko. Bublinky a typická chuť dělají z „hnědé limonády“ nápoj číslo jedna. Ale se slávou přichází i druhá strana a cola je tak opředená mnoha mýty. Ty nejčastější mýty a polopravdy jsme podrobili šetření a máme pro vás výsledky (1).

Kokain

Čas od času se objevuje otázka, zda cola obsahuje nebo obsahovala kokain. A pravdou je, že začátkem 20. století kokain v cole skutečně byl, jak dokládá originální receptura Franka M. Robinsona. Nutno dodat, že v té době byl kokain považován za lék a kola za léčivý nápoj. Nicméně koncern to vehementně popírá.

Lístky koky

Údajně prapůvodní recept na kolu – frensch-wine-coca – obsahoval kokainový extrakt z lístků koky. Proto také její název „coca“. Později se používal extrakt bez omamné látky. Označení „cola“ se vztahuje ale na ořech koly, který obsahuje kofein, a který také k původnímu receptu, který pocházel z roku 1886, patřil. Místo ořechů koly ale většina současných výrobců používá levnější kofein z kávových fabrikantů.

Tajný recept

Jaký je vlastně recept na colu? Receptura je tajná a přísně střežená v trezoru, který se stal magnetem na turisty. Ví se jenom, že typická chuť pochází ze sedmi různých olejů, například koriandrový, pomerančový a levandulový, které se v nápoji vyskytují v malém množství.

Rozklad masa

Mýtus o tom, že maso naložené do coly, se do rána rozloží na cáry, zná asi každý. Ve skutečnosti se ale přitom jedná jen o mýtus. Nejenže nerozkládá maso, ale ani nenapadá žaludeční stěny, jak se také často říká.

Obsah cukru

Sklenička coly obsahuje 40 kostek cukru. Tohle tvrzení také není pravda, ačkoli cukru obsahuje cola opravdu hodně. Ve skleničce o 200 ml je 20 g cukru, což odpovídá asi „jen“ osmi kostkám cukru. S takovým množstvím by měla být cola asi nejsladší nápoj na trhu. Ale ani tohle se se skutečností neshoduje. Ledový čaj, bubble-tea a různé ovocné džusy obsahují až o 50 procent cukru víc než cola.

Cukrovka

Obecně údajně také platí, že cola svým vysokým obsahem cukru způsobuje cukrovku. Není to pravda. Protože jenom sladký nápoj cukrovku vyvolat nemůže. Každopádně po ní ale můžete pořádně ztloustnout a není zdravá ani s ohledem na vyváženou stravu. A nadváha a nedostatek pohybu jsou nejdůležitější rizikové faktory pro vznik cukrovky II. typu.

Cola light a cola zero

Mnohdy se lidé domnívají, že varianta light nebo zero je zdravější. A s ohledem na obsah cukru to tak skutečně je. Obsahují umělá sladidla, takže nemají téměř žádné kalorie. Ale ani tyto nápoje nelze označit jako neproblémové. Kyselinu fosforečnou obsahují i varianty bez cukru a ta brání příjmu vápníku, takže přispívá k lámavějším kostem.

Cola u dětí

Cola obsahuje kofein, i když v menším množství než káva. V bio cole pochází kofein často z extraktu guarany. Experti skutečně varují před konzumací koly dětmi, protože po ní budou roztěkaní a obsah kofeinu je nadměrně povzbudí.

Pomáhá proti průjmu

Cola a slané tyčinky jsou oblíbeným prostředkem proti průjmovým onemocněním. Lékařsky ale účinky coly na zklidnění střev potvrzené nejsou. Spíše by to mohlo být naopak. Protože příliš velké množství cukru v cole a hodně soli na tyčinkách podráždí střeva ještě více. Proto radí lékaři především u dětí raději k jiným metodám léčby.

Oslabuje kosti a vede k osteoporóze

To je bohužel pravda. Kombinace cukru, kofeinu a kyseliny fosforečné může vést k porozitě kostí. Hlavně kyselina fosforečná funguje jako vápníková zábrana a odebírá kostem tento důležitý stavební minerál. A protože i varianty light kyselinu fosforečnou obsahují, jsou pro tělo rizikové i tyto. Ovšem aby konzumace coly vedla k osteoporóze, musela by být pravidelná a ve velkém množství.

Poškozuje zuby

V cole obsažený cukr vyživuje bakterie, které způsobují kazy. Pokud se ale rozhodnete ochránit chrup variantami bez cukru, zbavíte se jen jednoho nebezpečí. Kyselina fosforečná a uhličitá, které v cole najdete, mohou konzumované ve větší míře napadat zubní sklovinu.

Rakovina

Barvivo E 150 d, které je v cole obsažené, je v USA zařazené na seznam látek vyvolávající rakovinu. V Evropě je ovšem považován za neškodný, pokud jsou dodržené jasné hranice. Průmyslu je ovšem doporučeno užívat co nejmenší množství tohoto barviva.

Obsah kofeinu

Cola údajně obsahuje více kofeinu než černý čaj. Tenhle mýtus ale pravda není. Černý čaj obsahuje okol 35 mg kofeinu na 100 ml, což je až třikrát více než cola.

Cola jako antikoncepce

Pořád pevně je ve společnosti zakořeněn mýtus, že pokud si po styku vypláchnete pochvu colou, zabráníte početí. Tohle tvrzení ale není v žádném případě pravdivé! Cola spermie nezabíjí, a kromě toho nejsou výplachy pochvy vůbec spolehlivé antikoncepční prostředky. Jediné, čeho dosáhnete je narušení velmi citlivé poševní mikroflory.  

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3828681/, www.linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0261561419300639 - zbytek článku





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pikantní polévka z karotky

(3 hlasů)

Pizza šneci

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat