Prostreno.cz

Zdraví prospěšné maliny působí proti rakovině

Maliny asi není potřeba dlouho představovat. Červené plody tvořené malými kuličkami zná a miluje asi každý. Maliny jsou ale velmi dobré pro naše zdraví. Jaké mají účinky a proč z nich profitují především ženy?

Maliny patří k jedněm z nejstarších kulturních plodin. Její „kořeny“ sahají až do 12. století a už tenkrát byly považovány za zdravé ovoce s léčivými účinky.

Původně pocházejí dnešní maliny z evropského druhu lesní maliny, malého kyselého ovoce, které bylo až během středověku kultivováno především v klášterních zahradách. Svoji sezonu mají od května do srpna, pozdější odrůdy mohou plodit i v říjnu.

Se svými asi 33 kcal na 100 g se hodí maliny jako zdravá svačina. Z 85 procent je tvoří voda, takže dokážou doplnit do těla i tekutiny.

Obsažené látky a vitaminy

Kromě provitaminu A a vitamínu B obsahují maliny i velké množství vitaminu C – už 150 g malin dokáže pokrýt třetinu denní potřeby dospělého. Kromě toho má i vysoký obsah železa, což má pozitivní vliv na krvetvorbu. Dohromady s vitaminem C navíc tělo dokáže železo velmi dobře zpracovat.

Pozitivní účinky

Vedle ovoce jsou zdravé ale i listy maliníku. Jak plody, tak listy mají pozitivní účinek na mnoho různých procesů v těle i samotných orgánů.

Imunita

Díky vitaminu C posilují maliny tělu vlastní imunitní ochranu. Osvědčily se ale i při horečce, kdy ji dokážou snížit.

Působí proti rakovině

Velký podíl polyfenolů, přesněji řečeno kyselina ellagová, obsažených v malinách dokážou chránit před rakovinou nebo zbrzdit její rozvoj. Účinná látka se uvolňuje především u rozmixovaného ovoce.

Trávení

Listy maliníku pomáhají kromě jiného při průjmových onemocněních. Obsažená vláknina podporuje kromě toho také správnou činnost střev. Maliny také podporují pocit sytosti, takže člověk nemá hlad, čímž pomáhají při hubnutí.

Svaly a nervy

Hořčík, draslík a vápník přispívají ke zdraví svalů, kostí a nervů.

Záněty

Červené barvivo rutin je antioxidant, který působí protizánětlivě. Podporuje také zdraví cév.

Ženské obtíže

Listy v podobě čaje nebo tinktury změkčují dělohu, vagínu a pánevní dno před porodem a mohou tak přispět k lehčímu porodu. Pomáhají také při silném bolestivém krvácení, výkyv nálad, premenstruačním syndromu, ale i při menopauze a následujících letech.

Zdroj: life line





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat