Prostreno.cz

Skryté pozitivní účinky oblíbeného banánu

Patří k nejpopulárnějším druhům ovoce na světě.  U nás se nepěstuje, takže proudí z dovozu, což mu však na popularitě neubírá. Banán se v současné době prodává za 31 korun za kilo a stále patří k chutným svačinám i lékům. Co o něm ještě nevíte? Třeba to, že je medicínou na pálení žáhy!

Banány jsou zdravým zdrojem vlákniny, draslíku, vitaminu B6, vitaminu C a různých antioxidantů a fytonutrientů. Existuje mnoho typů a velikostí. Jejich barva se obvykle pohybuje od zelené po žlutou, ale některé odrůdy jdou dokonce i červené. (Jejich dužina má krémovou barvu a chutí připomíná maliny a jahody.) Tohle exotické ovoce žluté barvy je víc než jen snadno přenosná dobrota krotící touhu po sladkém. Jaké skutečné účinky má na lidský organismus?

Napravuje dietní chyby

Především střeva banány milují. Proto se uplatní při trávicích obtížích, průjmech a vředech. Málokdo ví, že také zklidňují pálení žáhy, což ocení nejen nastávající maminky, které tenhle nešvar trápí hlavně v posledním trimestru.

Rozjasňuje pleť

Jeden střední banán nabízí 13 % denní potřeby manganu, což je poměrně obstojné množství. Mangan je nezbytný pro tvorbu kolagenu, jež vytváří mladistvý vzhled a chrání před poškozením volnými radikály. V překladu řečeno, banány přispívají ke krásné pleti, zpomalují stárnutí a jsou schopné oddálit vznik vrásek. Není to paráda?

Ostatně, banán lze rozmačkat a nanést i jako pleťovou masku. Smíchejte jej s troškou medu, a pokud chcete pleť i zesvětlit, přidejte pár kapek citronové šťávy. Aplikujte na očištěný obličej, nechte 10 až 15 minut působit a poté opláchněte.

Hydratuje

Banán obsahuje zhruba 75 procent vody. Klidně si ho tedy dejte před i po cvičení, zabráníte tak dehydrataci organismu a výskytu svalových křečí. Ty se v nohou objevují vinou poruchy regulace soli a vody v těle. Banány udržují tělo hydratované a funkční, a to už jen proto, že patří k bohatým zásobárnám draslíku, což je základní živina, která pomáhá bojovat proti negativním účinkům sodíku.

Vyplní mezery mezi jídly

Je sladký. To se mu nedá upřít. Však taky proto má špatnou pověst. Mnozí se děsí cukru a kalorií. Pravda je taková, že pro jeden, dva banány se žádná dieta nezbortí. Takhle žlutá dobrota tělo zásobuje vlákninou, takže zpomaluje trávení. Dáte-li si, normalizujete pohyb střev a zaplníte žaludek na delší dobu.

Zdroje: healthline.com, eatthis.com, ceskeinfografiky.cz





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat