Prostreno.cz

Poznejte nebezpečný nedostatek tekutin v těle

Pocitem žízně tělo signalizuje, že potřebuje nutně tekutiny. Orgány a cévy vyšlou požadavek do mozku a trávící trakt hlásí zpět informaci o aktuálním stavu. Tím by se mělo zabránit možné dehydrataci. Jak ale poznat nedostatek tekutin?

Kdo má žízeň, potřebuje tekutiny. Tak nám naše tělo připomíná, abychom pravidelně pili a reguluje množství tekutin podle aktuální potřeby. Tím zajistí dostatečnou zásobu tekutin a rozpozná a včas zabrání dehydrataci.

Pokud ale vlastní tělo neuposlechneme a nebudeme pít pravidelně dostatečné množství tekutin, začne tělo strádat a projeví se příznaky dehydratace. Víte, jak poznat nedostatek tekutin?

Suché rty

Slunce, slaná voda, časté olizování, teplý vzduch – to rtům rozhodně nepřidává. A protože tekutina je potřebná na jiných místech a velké množství se navíc vyloučí pocením, rty se vysuší. Místo krémů nebo balzámů na rty se ale raději napijte.

Snížené množství moči

Při velkém horku ledviny velké množství vody vracejí zase zpátky do těla, takže vzniká malé množství hodně koncentrované moči. Přitom musí vyloučit ale stejné množství látek. Pokud je moč tmavá a zapáchá, je koncentrovaná až příliš a ukazuje na příliš malé zásoby vody v těle. Stejně to platí i pro trávení – při nedostatku vody je stolice příliš pevná a hrozí zácpa.

Bolesti ledvin

Aby zpracovaly i poslední kapku tekutiny, než opustí tělo v podobě moči, pracují naše ledviny na vysoké obrátky. Díky tomu se mohou zanítit a ochromit tak svoji funkci. Jako varovný signál cítíme táhlou bolest v zádech, která může vystřelovat až do boku.

Bolesti hlavy

Pokud má tělo tekutin málo, zhoustne krev, která je z 55 procent tvořena vodou. Tělo pak reaguje zvýšením krevního tlaku, aby větší silou hustou krev napumpovala i do těch nejtenčích kapilár. A to způsobuje bolesti hlavy. nebo dokonce migrénu.

Porucha koncentrace

I mozek s nedostatkem tekutin ztrácí svoji výkonnost. Následkem jsou potom poruchy soustředěnosti, nevolnost a pocit vyčerpání.

Zdroj: life line, healthline.com





Celkem 0 komentářů

Tip na večeři

Více tipů

Rizoto

(1 hlasů)

Kotlety na víně

(3 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat