Prostreno.cz

Anýz jako prospěšná složka domácích limonád

Máte anýz v povědomí v souvislosti s vánočním cukrovím? To ale pořád ještě neznamená, že vám po zbytek roku nebude k ničemu! Pokud ho přihodíte do ledových čajů a limonád, můžete se dočkat lepšího trávení, silnější obranyschopnosti i útlumu menstruačních křečí.

Anýz se běžně používá při přípravě studených a teplých nápojů, sladkých dezertů a omáček, protože jim dodává specifickou chuť. Věřili byste, že patří mezi nejstarší koření na světě? Podle historiků ho lékaři znali už před 3500 lety, kdy ho doporučovali k osvěžení dechu, na podporu trávení i proti melancholii. Ovšem má i jiné výhody, čímž se dostáváme k tomu, že přidávat ho do letních osvěžujících drinků je hodně zdravý a prospěšný nápad. Co všechno má pod palcem?

Úleva při menstruačních bolestech

Americká studie, jejíž poznatky zveřejnil magazín Journal of Public Health, prokázala, že anýz přináší úlevu nejen při menstruačních křečích, ale i návalech horka spojených s menopauzou. Tato tradiční ingredience tedy může být tajným spojencem zmírňujícím nepříjemná ženská úskalí.

Konec obtěžující zácpy

O zácpě se obvykle příliš často nemluví, nicméně tato porucha zažívání ztěžuje život kdekomu. Provázejí ji sporadické vylučování, bolesti břicha, plynatost, nadýmání a mnohdy i únava. Ačkoli existuje celá řada farmaceutických medikamentů, někteří odborníci se přiklánějí k názoru, že celou situaci mohou ještě zhoršit. Jak z tohoto začarovaného kruhu ven? Možné řešení představuje jmenované koření. Ostatně, o jeho projímavých schopnostech se dočítáme v závěrech nejednoho vědeckého výzkumu.

Regulace krevního tlaku

Anýz doslova vyniká i v dalších „oborech“. Vzhledem k tomu, že obsahuje poměrně dost draslíku, přispívá k regulaci krevního tlaku, čímž omezuje pravděpodobnosti kardiovaskulárních chorob. Nelze opomenout ani to, že uvedený minerál zabraňuje poškození cév a tlumí účinky nadměrné konzumace soli.

Voňavý prášek na kašel i nespavost

O anýzu je rovněž známo, že usnadňuje vykašlávání, podporuje tvorbu mateřského mléka a zastavuje bakteriální záněty. Dále pomáhá při nespavosti i podrážděnosti, zatímco povzbuzuje imunitní systém. Až si tedy budete dělat nějakou tu limonádu, rozhodně na něj nezapomínejte!

Zdroje: verywellhealth.com, healthline.com, wikipedia.org





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat