Prostreno.cz

Bramborové chipsy jsou jednou z nejvíce toxických potravin

Když sníte jeden sáček brambůrků, prý je to stejné, jako byste vypili pět litrů kuchyňského oleje. To ale možná není to nejhorší. Tenhle křupavý mls se dává do souvislosti s rakovinou!

Bramborové chipsy neboli brambůrky jsou dnes běžnou výbavou většiny domácností. Jak dlouho už si na nich lidé pochutnávají? To vás možná překvapí. Ty úplně první vyrobil roku 1853 americký kuchař George Crum. A jak už to u oblíbených dobrot bývá, stalo se tak náhodou. Tomuto kuchtíkovi rozezlený zákazník vrátil francouzské brambory s tím, že jsou plátky příliš silné. Aby situaci „napravil“, výrazně je ztenčil a jako pomstu osmažil na oleji a naschvál přesolil. Asi není třeba zmiňovat, že za svůj čin sklidil místo kritiky pozitivní ohlasy oslavující jeho vynalézavost! Záhy se brambůrky staly hitem (1). A vydrželo to do té doby, dokud se nezačalo podrobněji zkoumat jejich složení…

Víte, co jíte?

Co sousto, to pohroma pro zdraví. Nějak tak alespoň křupavé lupínky hodnotí odborníci, kteří se odkazují na to, že obsahují jenom kalorie a nic víc. Navíc se jejich konzumace začala až podezřele často přirovnávat k užívání drog, protože údajně způsobuje závislosti (2). Opravdu někdo může chipsy házet do stejného pytle s omamnými látkami?

Když sníte jeden sáček chipsů, je to zhruba stejné, jako byste vypili pět litrů kuchyňského oleje. Tato potravina má také svůj vlastní mechanismus, kterým útočí na chuťové pohárky a vysílá signály do mozku, proto vyvolává touhu. Má podobně negativní účinky jako kouření (3).

Tuk a rakovina? Smlsněte si

Vysoký obsah tuku je jedna věc, ale ještě horší problém představuje přítomnost akrylamidu, což je rakovinotvorná chemikálie. Akrylamid se tvoří vždy při vysokých teplotách, a to zejména u jídel bohatých na uhlohydráty, mezi které spadají i brambory. Častá konzumace brambůrků je nebezpečná i kvůli dalším pochybným látkám. Některé studie jich identifikovaly zhruba 50 a všechny mají na organismus škodlivý vliv. Pravda je taková, že chipsy jsou jednou z nejtoxičtějších potravin vůbec (4). Také vás nějak přešla chuť?

Zdroje: (1) www.en.wikipedia.org/wiki/Potato_chip, (2) www.npr.org/2021/03/03/972747664/there-are-so-many-flavors-of-potato-chips-hooked-looks-at-why?t=1628077214795, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5486204/, (4) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002916523237478?via%3Dihub





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat