Prostreno.cz

Od tvarohu až po banány naleznete hořčík

Hořčík neboli magnezium – minerální látka, která je pro tělo velmi důležitá. A tyhle potraviny vám ho pomohou tělu dodat!

Hořčík posiluje svalovou výkonnost, a protože srdce je sval nejcennější, profituje z něj také. Kromě toho má na starosti pevné kosti a zuby, ale i nervové přenosy. Denní potřeba je u žen asi 300 mg, u mužů je to 350 mg. Následující potraviny vám pomohou dodat tělu dostatečné množství.

Mléčné výrobky

Podmáslí a kozí mléko dodávají asi 15 mg, kravské mléko 12 mg na 100 g. Tvaroh je na tom trochu hůř, ale třeba některé druhy sýrů zase výrazně lépe.

Ovoce

Také ovoce můžete využít jako zdroj hořčíku. Nejlepší jsou banány, které při 100 g obsahují 36 mg hořčíku. Na druhém místě je kiwi (24 mg) a na třetím ananas (17 mg).

V sušeném ovoci jsou na prostými hvězdami datle. Se 100 g sušených datlí si přijdete na 51 mg hořčíku.

Kukuřice a špenát

Špenát nedával námořníkovi Pepkovi jenom ukrutánskou sílu. Sekundární rostlinné látky jako karotenoidy a saponiny předchází onemocněním srdce a krevního oběhu nebo třeba rakovině. Se svými 58 mg hořčíku na tom není vůbec špatně, ale topstar mezi zeleninou je kukuřice – na 100 g kukuřice připadá až 120 mg hořčíku!

Celozrnné pečivo

100 g celozrnného pšeničného chleba – to jsou dva krajíce – přinesou tělu až 60 mg hořčíku, stejné množství celozrnného pšeničného chleba se slunečnicovými semínky dokonce dvakrát tolik. A když si k tomu přidáte ještě plátek sýra nebo kelímek jogurtu, navýšíte si bilanci o dalších 13 až 18 g.

Tofu

Tofu se vyrábí ze sóji a ta je na magnezium opravdu bohatá. A tak není žádné překvapení, že také tofu ho může nabídnout dostatek. 100 g tofu má 100 mg hořčíku, což je výrazně více než maso nebo ryby, které mají v průměru jen 20 až 30 mg.

Ovesné vločky

Že jsou ovesné vločky dobré skoro na všechno, už ví asi každý. Takže už jen na doplnění – 100 g ovesných vloček dodáte hned při snídani tělu 130 mg hořčíku.

Luštěniny

Už jsme zmínili vysoký obsah hořčíku u sóji, ale i ostatní luštěniny na tom se svým obsahem nejsou vůbec špatně. Bílé fazole například dodají 140 mg, čočka až 130 mg. Sóju ale opravdu jen tak něco nepřekoná – ve 100 g sójových bobů se ukrývá neuvěřitelných 220 mg hořčíku.

Kakao a čokoláda

Pokud jde o obsah hořčíku, je hořká čokoláda daleko přede všemi – na 100 g čokolády s 50procentním podílem kakaa je to 195 mg, varianta se 70 procenty kakaa je to dokonce 230 mg. A důvodem je právě kakao. Proto si klidně občas dejte šálek horké čokolády. A jako vedlejší efekt – serotonin, tryptophan a phenylethylamin vám zajistí dobrou náladu.

Ořechy

Ořechy jsou sice malé tukové bomby, ale jsou také velmi bohaté na proteiny a hořčík. Úplně nejvíce ho mají kešu oříšky, ve kterých je dobrých 270 mg hořčíku. Lískové oříšky se svými 160 mg stojí také za zmínku. Mandle dodají tělu 170 mg a vlašské oříšky 120 mg ve 100 g.

Lněná semínka

Regulují zažívání velkým množstvím vlákniny, dodávají zdravé mastné kyseliny, a navíc i důležitou minerální látku. Ve 100 g lněných semínek najdete 350 mg hořčíku. Téměř stejné množství mají i sezam a mák.

Slunečnicová semínka

Vzpomínáte na rozdíl hodnot mezi celozrnným chlebem se slunečnicovými semínky a bez nich? Tak teď dávejte pozor! Nejen že 100 g zdravých slunečnicových semínek obsahuje 420 mg hořčíku, kromě nenasycených mastných kyselin mají také velké množství vitaminů A, B, D, E, F a karoten. A vápník a jod celý výčet už jen uzavírají.

Zdroj: life line





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat