Prostreno.cz

Skvělá zpráva pro dietu. Na tuky zabírá kurkuma

Krásné a sexy tělo je v kurzu v jakékoli době. Do plavek jste sice zhubnout nestihli, ale plánujete, že po velkých vedrech se přebytečného tuku konečně zbavíte? Pak využijte sílu kurkumy a její schopnosti redukovat tělesnou hmotnost!

Kurkuma pochází z jižní Indie a Indonésie a pěstuje se na pevnině a ostrovech Indického oceánu. Ve starověku se používala jako parfém i koření. Oddenek má pepřovou vůni a poněkud hořkou, hřejivou chuť, oranžovožlutá barva je poměrně výrazná. Kurkuma je pravděpodobně jedním z nejpopulárnějších koření na posílení celkového zdraví a imunity. Co všechno umí? Výčet pozitivních účinků na organismus je nekonečný!

Stop tukům

Používá se k léčbě artritidy, pálení žáhy (dyspepsie), bolestí kloubů, žaludku, Crohnovy choroby, ulcerózní kolitidy a chirurgického bypassu, mírní krvácení, průjmy, nadýmání, uplatňuje se také při žloutence, jaterních problémech, žaludečních vředech a syndromu dráždivého tračníku. Aby toho nebylo málo, krotí i vysoký cholesterol, bolesti hlavy a kožní onemocnění. Ale jak to má s hubnutím?  

Kurkuma obsahuje bioaktivní sloučeniny zvané kurkuminoidy, z nichž nejaktivnější bývá kurkumin. Kurkumin je polyfenol, který je zodpovědný za jasně žlutou barvu kurkumy. Tedy nejen za to. Nedávný výzkum ukazuje, že právě tenhle zázrak může být při hubnutí nápomocný. Podle vědců kurkumin omezuje přírůstek hmotnosti a zlepšuje citlivost těla na inzulín. (Když je tělo citlivé na inzulin, může pohotově využívat glukózu jako energii pro tělesné funkce a ukládat ji jako glykogen – ve svalech a játrech.)

Dva správní spojenci účinky maximalizují

Jakmile se absorpce kurkuminu podpoří piperinem, aktivní složkou černého pepře, může prý dojít ke ztrátě tělesného tuku. To je důvod, proč jsou kurkuma a černý pepř tak dobří přátelé. Mimochodem, kurkumin zároveň ukázal povzbudivé výsledky při regeneraci svalů po fyzické aktivitě. Někteří dokonce přísahají na to, že také zlepšuje sportovní výkon.

Kolik kurkumy je tak akorát?

Neexistuje oficiální doporučení pro množství kurkumy, které je možné denně přijmout za účelem snižování váhy, nicméně Světová zdravotnická organizace (WHO) stanovila optimální dávku pro dospělého člověka na jednu čajovou lžičku prášku, tedy 3 až 4 gramy. Kurkumin je však k dispozici i ve formě kapslí. Před přidáním tohoto doplňku do svého denního režimu je vhodné poradit se s lékařem. Sluší se také uvést, že kurkumin je rozpustný v tucích a právě při konzumaci s tukem se lépe vstřebává. Proto ho kombinujte třeba s kokosovým nebo olivovým olejem.

Zdroje: britannica.com, rxlist.com





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat