Prostreno.cz

Udělejte z pomalého metabolismus výkonnou mašinu

Při látkové výměně mění tělo přijatou stravu na energii. Tu potřebuje pro výkonnost mozku, na pohyb a pro udržení tělesné teploty. Kromě toho během ní tělo staví nové buňky. S vyváženou stravou a dostatkem pohybu můžete metabolismus podpořit.

Nastartovat si spalování tuků a zrychlit metabolismus, a to i přes zvýšený příjem „chutných“ potravin by si přálo mnoho lidí. Ovšem lidské tělo je díky tisíciletí trvajícímu nedostatku potravin nastaveno spíše tak, aby ukládalo a potraviny využívalo efektivně.

Celá souhra nejrůznějších hormonů, enzymů a orgánů řídí přeměnu stravy na energii a z energie na tělesný tuk. Takže když jíme víc, než tělo na všechny tyto procesy potřebuje, uloží si tělo tukové zásoby na horší časy.

Sport zrychlí metabolismus

Tělo získává potřebnou energii především ze tří částí – tuků, sacharidů a bílkovin. Přitom obsahuje tuk více než dvakrát tolik energie než sacharidy a bílkoviny. Metabolismus řídí nervový systém ve spolupráci s hormony a enzymy.

Kolik kdo potřebuje energie, závisí na různých faktorech. Tak třeba muži potřebují energie více než ženy, stejně tak velcí více než malí. Také pohyb, a především namáhavá tělesná činnost spotřebu také výrazně navyšují. Těhotné a kojící ženy spalují velké množství kalorií. A růst si také vyžádá hodně. Navíc má každý z nás jistý genetický základ.

Signál hladu

Jídlo přináší uspokojení, nebo dokonce štěstí. To souvisí s hormonem štěstí serotoninem. Konzumací sacharidů a tuků se v mozku tento hormon hromadí a nálada stoupá. Ale aby člověk nejedl bez přestání, řídí hormony pocity hladu a sytosti. Někdy jsou ale na naši psychiku, nebo stravovací návyky, všechny hormony krátké.

Jak zrychlit metabolismus

Existuje několik dobrých rad a užitečných tipů, jak i s malou námahou můžete svůj metabolismus nastartovat, zrychlit a udržet:

Pijte dostatek tekutin

Denně byste měli vypít 1,5 litru, nejlépe kohoutkové vody, minerálky nebo hodně zředěných ovocných džusů. V horkých dnech by to mělo být více než 2 litry.

Pravidelně se hýbejte

Půl hodiny denně běhu nebo jízdy na kole vám se zrychlením metabolismu pomůže. Čím více a intenzivněji se hýbete, tím více také spalujete energii.

Jezte vlákninu

To znamená celozrnné výrobky a hodně zeleniny. A domácí pokrmy jsou často zdravější a vyváženější než ty hotové.

Jezte častěji

Rozdělte si raději několik malých porcí na den, než abyste snědli jen tři vetší. Pak už nebudete mít chuť na neustálé svačinky.

Dbejte na vyváženou stravu

Jezte dostatek bílkovin a vitaminů. To platí pro vegetariány a vegany nebo starší osoby dvojnásob.

Důvěřujte

Naučte se naslouchat a věřit svému tělu. Ono vám řekne, kdy má a hlavně, kdy už nemá hlad.

A dopřejte si dostatek spánku.

Zdroj: názory autora, healthline





Celkem 1 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat