Prostreno.cz

Potraviny proti nedostatku vitaminu A

Vitamin A – retinol – je kromě dalšího prospěšný pro zdravé oči a správný vývoj embrya. Ovšem stejně jako je dobré předcházet jeho nedostatku, je důležité, aby se především těhotné retinolem nepředávkovaly. Víte, v jakých potravinách se vitamin A ukrývá?

Vitamin A je ve vodě rozpustný vitamin, který je známý také pod názvem retinol, který představuje transportní formu vitaminu A. Pro zdravé oči, buňky a tkáně je vitamin A zásadní. Nedostatkem jsou ohrožené především děti v předškolním věku a těhotné. Vitamin A se shromažďuje především v játrech, ale také v rostlinných potravinách jako jsou mrkev, dýně a meruňky, kde je jeho předstupeň betakaroten. 

Důležité úkoly

Vitamin A se někdy označuje také jako „vitamin pro oči“, protože velkou měrou přispívá k normální schopnosti zraku. Má ale i další úkoly:

Embryonální vývoj

Vitamin A se podílí na vývoji tkání a struktur. K tomu patří například vrozený imunitní systém, oči, centrální nervový systém, srdce, plíce a formování končetin.

Imunitní systém

Kůže a sliznice vitamin A chrání. Udržuje je intaktní a posiluje tak obranné schopnosti. Bakterie a viry se dostávají do těla mnohem hůře, pokud je sliznice hrdla, střev a dělohy v dobrém stavu. Navíc podporuje tvorbu protilátek. Přispívá tedy k normální funkci imunitního systému.

Plodnost

Ovlivňuje nejen tvorbu pohlavních hormonů, ale i počet a pohyblivost spermií.

Jak poznat nedostatek vitaminu A

Tělo si dokáže vitamin A uložit v docela velkém množství. Proto se jeho nedostatek pozná až s objevením příznačných symptomů. Novorozeným dětem stačí vrozená zásoba vitaminu až na 3 týdny, dospělému člověku na rok.

Symptomy nedostatku vitaminu A jsou následující

Noční slepota

První příznakem nedostatku je špatné přizpůsobení očí na nedostatečné světelné podmínky. Při zvětšování nedostatku se objevují slzavé oči až nakonec zrohovatí oční spojivka. Těžký nedostatek může vést až k úplné slepotě.

Suchá kůže a sliznice

Nedostatek vitaminu A je také zřetelně patrný na kůži a sliznicích. Vysušují se, rohovatí a praskají. Nedokážou nadále fungovat jako ochranná bariéra a imunitní systém se hroutí.

Jak doplnit vitamin A

Podvýživa a onemocnění, která ovlivňují vstřebávání tuků ve střevech, ovlivňují hladinu a zásoby vitaminu A. Ohrožené jsou také osoby, které drží nízkotučné diety, protože nemohou vstřebávat v tuku rozpustný vitamin A.

Oproti tomu se vegetariáni nedostatku bát nemusejí. Kromě jater, masa a vajec obsahuje vitamin A také velké množství potravin rostlinného původu, které denní potřebu pomohou pokrýt. K nejlepším zdrojům patří především sladké brambory, dýně, špenát, polníček, zelí a mrkev.

Zdroj: life line, healthline





Celkem 1 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat