Prostreno.cz

Slupky z ovoce rozhodně nevyhazujte

Chcete zpomalit stárnutí pleti? Nebo ji dopřát ochranu před sluncem? Pak slupky z pomerančů, banánů a rajčat nepovažujte za zbytečný odpad, ale kosmetický zázrak!

Když sníte nějaké ovoce, co uděláte s jeho kůrou či slupkou? Vyhodíte ji do odpadkového koše? Dobrovolně se tak připravujete o mocnou zbraň proti vráskám, pigmentovým skvrnám, rozšířeným pórům i nečistotám uvízlým na pokožce! Tenhle „materiál“ má totiž složení, které mu může závidět kdejaký drahý krém z drogerie.

Pomerančová kůra čistí a zesvětluje

Svrchní obal oranžových exotických plodů je napěchován tolika antioxidanty, že snad nejsou ani spočítat. Díky tomu zachovává kůži pružnou, vláčnou a sametově jemnou. Pomerančovou kůru lze báječně využít k hloubkovému čistění, stejně jako k léčbě akné. Dokáže vyřešit i problém s nerovnoměrným opálením, protože sjednocuje tón pleti. A jak přesně s ní naložit? Obecně se doporučuje její usušení a následné rozemletí na prášek. Ten se pak dá promíchat s tvarohem, medem nebo bílým jogurtem, čímž vznikne snadno aplikovatelná maska, jejíž ideální doba působení je nějakých 20 minut.

Banánová slupka válcuje vrásky

Železo patří mezi minerály, které přímo ovlivňují kvalitu a vzhled pokožky. A zdaleka nejen kvůli tomu, že podporuje cirkulaci a tím i okysličení buněk. Banánové slupky mají údajně vyšší obsah železa než samotné plody, které schovávají. Nalézt se v nich dají i enzymy, které zpomalují tvorbu vrásek a poskytují ochranu před nepříznivými vlivy, a to včetně UV záření. Už vám pomalu dochází,  že zbavovat se takového prostředku je kosmetický zločin? Tvář si jím jednoduše potírejte – pochopitelně vnitřní stranou. A pozor, slupka tohoto cizokrajného ovoce také změkčuje a likviduje bradavice.

Rajčatové slupky zmenšují póry

Ačkoli s rajskými jablíčky většina lidí zachází jako se zeleninou, podle botaniků spadají do ovocné kategorie. Tak jistě, těch, kteří si před konzumací dají práci s jejich loupáním, mnoho nebude. Stále ale existuje spousta kulinářských receptů, které takový postup přímo vyžadují. Tím se dostáváme k tomu, že kdybyste náhodu měli pár rajčatových slupek k dispozici, „mázněte“ si jimi obličej. Stahují totiž rozšířené póry, odstraňují odumřelé buňky a stimulují produkci kolagenu.

Zdroje: www.timesofindia.indiatimes.com/life-style/food-news/dont-throw-away-fruit-peels-10-brilliant-ways-to-use-them/photostory/73331130.cms?from=mdr





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat