Prostreno.cz

Jogurt je ověřený domácí lék

S čerstvým ovocem, medem nebo ořechy – jakkoli si jogurt vychutnáte, uděláte dobře – a nejen svému zažívání! S čím dalším vám může kelímek jogurtu pomoci?

Nejlepší je koupit si bílý jogurt a doma si do něj přimíchat, co máte nejraději. V kupovaném ovocném jogurtu je totiž většinou velké množství cukru, přídatných látek a chuťových zvýrazňovačů, zato ovoce po čertech málo. A bílý jogurt prospěje vašemu tělu hned několikrát.

Medicína z kelímku

V jogurtu je velké množství vápníku, který tělo potřebuje pro silné vlasy, zuby a kosti a stavbu svalů. Kromě toho chrání před osteoporózou. Nedostatek vápníku, kterým trpí především ženy a senioři, tak můžete kelímkem jogurtu vyrovnat.

Obsažené látky působí protizánětlivě a uklidňují podrážděnou pokožku. Jogurtová maska pomáhá zmírňovat zčervenání. Při zánětu krku pomáhá pacientům jogurt se lžičkou medu – příjemně chladí a zmírňuje bolestivé škrábání.

Mléčné bakterie v jogurtu podporují ochranu imunitního systému a posilují tělo proti infekcím. Velmi dobře se dá jogurtem bojovat proti onemocněním střev. Bakterie zesilují obranyschopnost povrchu střev proti zánětům, ale mohou posílit i užívané léky. Probiotické jogurty chrání střevní mikroflóru při užívání antibiotik. Jen při tetracyklinových antibiotik je potřeba mezi mléčnými výrobky a tabletkami dodržet několikahodinové rozmezí.

Když trpíte laktózovou intolerancí

Malé množství jogurtu je snášeno většinou dobře, protože na rozdíl od mléka neobsahuje takové množství laktózy – mléčného cukru. Pokud si chcete být ale naprosto jistí, můžete přejít na výrobky bez laktózy – ze sójového nebo rýžového mléka.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6410895/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat