Prostreno.cz

Na boreliózu pomáhají i obyčejné bylinky

Protože klíšťata mají hlavní sezonu, nelze se divit, že jejich aktivita zvyšuje počty hlášených případů boreliózy. Co si takhle nasbírat křídlatku japonskou nebo štětku planou, což jsou bylinky, které s její léčbou hodně pomáhají?

Lymská borelióza je nejčastější infekce způsobená klíšťaty, a to nejen u nás, ale i v celé Evropě, Asii a Severní Americe. Přenášejí ji dospělí jedinci i jejich mladší vývojová stadia uvolňováním infikovaných slin do těla hostitele, k čemuž dochází po 24 hodinách od přisátí. Následkem špatně léčené či přechozené boreliózy může být napadení centrálního nervového systému, což vede ke ztuhlému krku, zánětům nervů, poruchám paměti i srdečním potížím. To však nejsou jediná úskalí.

Komplikace, kterou lze přehlédnout

Rozeznat obyčejnou chřipku od lymské boreliózy nebývá snadné – tedy alespoň v počáteční fázi. Obě tyto nemoci totiž provázejí totožné příznaky, které zahrnují zvýšenou teplotu, bolest hlavy i kloubů a zduření lymfatických uzlin. Prakticky jediným rozdílem bývá zarudlá skvrna se světlým středem v místě přisátí klíštěte, která se ale nemusí objevit u všech pacientů, jak upozorňují lékaři. Ti také připouštějí, že samotný průběh boreliózy je velmi individuální a zdaleka ne každý nemocný projde všemi etapami. Věděli jste, že ke zmírnění nebo úplnému vymizení tohoto onemocnění se kromě farmaceutických medikamentů využívají i byliny? A na jejich sběr je teď dokonce ideální chvíle!

Křídlatka japonská sklízí jeden úspěch za druhým

O křídlatce se v minulosti příliš nemluvilo a řada lidí ji přechází bez povšimnutí. Bylinka původem z Dálného východu se do Evropy dostala v 19. století, kdy se začala vysazovat v parcích a zahradách jako okrasná rostlina. Postupem času se však zjistilo, že je nejen jedlá, ale i léčivá. Z kořene, listů i výhonků se tedy vyrábějí tinktury, jež mají silný antibiotický potenciál a právě při borelióze vykazují ochranný účinek na mozek i periferní nervy. Co další první pomoc z přírody?

Štětka planá je trefou do černého

Štětka planá se vyskytuje v silničních příkopech, mokřadech a poblíž hrází. Dorůst může i do 200 centimetrů, tudíž ji nelze přehlédnout. Také její sušený kořen se při léčbě boreliózy uplatní, stejně jako v případě jiných virových infekcí, kupříkladu oparů. Složení tohoto podceňovaného medikamentu pročišťuje tělo, aktivuje imunitní systém a tlumí bolesti. Čaj z něj připravený je sice poněkud hořký, ale zaručeně pomáhá.

Zdroje: www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37101730/ wikipedia.org, www.en.wikipedia.org/wiki/Lyme_disease





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat