Prostreno.cz

Slupek z česneku a cibule se určitě nezbavujte

Cibuli a česnek najdeme takřka v každé domácnosti. Ale co jejich slupky? Opravdu jste s nimi ještě nezkoušeli vylepšit chuť rýže, těstovin, pečiva a polévek? Nebo zastavit svalové křeče?

Už jste slyšeli o vaření, jemuž se říká „od kořene ke stonku“? Jednoduše vysvětlit se dá tak, že žádná část rostlinné potraviny nepřijde nazmar. Co ale takové slupky z česneku a cibule? Opravdu je lze smysluplně využít? No to víte, že ano. Zde jsou pádné důvody, proč je zachránit!

Neobvyklá přísada při vaření

Česnekové a cibulové slupky jsou báječným zdrojem vitaminů A, C a E. Nepostrádají však ani nesmírně prospěšné flavonoidy, což jsou látky s antioxidačním působením. Nekorunovaným králem je mezi nimi kvercetin, který má silné protizánětlivé účinky, přičemž chrání srdce a cévy. Zároveň zpomaluje biologický proces stárnutí a neutralizuje škodlivé volné radikály. Nechtěli byste si takové bonusy přidat do jídla? Vnější obaly zmíněných zeleninových plodů klidně zahrňte do přípravy rýže, těstovin, krémových polévek i vývarů. Pokrmům dodají nejen zajímavou chuť, ale i dávku cenné výživy. A pohodlně vyndat z hrnce se přece dají vždycky!

Extra voňavé pečivo

Na uvedenou neobvyklou ingredienci nezapomínejte ani při pečení. Máte ve zvyku dělat si svůj vlastní chleba, rohlíky či croissanty? Pak slupky rozemelte a šup s nimi do těsta. Že jste udělali dobře, to poznáte ve chvíli, kdy otevřete troubu a ucítíte příjemnou vůni domácího pečiva. A co teprve, až ochutnáte!

Už žádné svalové křeče

Možná máte v těle jen nedostatek hořčíku, možná jste to trochu přehnali se sportem. Buď jak buď, otravné svalové křeče nejsou nic příjemného. Jak na ně vyzrát? Že se ptáte… Povařte cibulové slupky v horké vodě a vzniklý „čaj“ popíjejte alespoň dvakrát denně. Mimochodem, tento nápoj také pomáhá na nespavost. Jeho vnější použití zase uklidňuje podrážděnou pokožku, ulevuje od svědění a léčí vyrážky. A pozor, rovněž je šetrným barvivem vlasů, jež navíc předchází tvorbě šedin a zlepšuje kvalitu koruny krásy.

Zdroje: www.farmersalmanac.com/uses-onion-garlic-skins-30580





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat