Prostreno.cz

Bylinky a koření s prohřívacím účinkem

Ačkoli i babí léto je krásné, je jasné, že tropických teplot se již letos nedočkáme. Podzim se nezadržitelně blíží a s ním se o slovo hlásí nižší teploty. Pokud už teď máte studené ruce i nohy, přidávejte do svých jídel to správné koření!

Chladnější rána a večery si žádají svoje. Horký šálek čaje ale není to jediné, co organismus uvítá. Svůj stůl obložte „oteplovacími potravinami“, mezi které patří řeřicha, rukola, ořechy i různá semínka. A v kuchyni to při vaření roztočte s něčím pikantnějším, co pořádně rozproudí váš krevní oběh!

Černý pepř

Černý pepř doladí každé jídlo a navíc má antiseptické a antioxidační vlastnosti. Vhodný je i pepř kajenský, který je bohatý na vitamin C a pomáhá zmírnit zimnici. Někteří si jej dokonce sypou i do bot a ponožek.

Kardamom

Otevírá dýchací cesty, podporuje trávení, má lehce pikantní chuť, probouzí a prohřívá tělo i mysl, krotí žaludeční křeče. To je kardamom, který tvoří významnou součástí tradiční čínské medicíny i ájurvédy.

Skořice

Skořici si mnozí spojují hlavně s podzimem a zimou. Oprávněně. Podporuje krevní oběh, je antiseptická, zlepšuje kognitivní funkce a paměť, zpomaluje stárnutí organismu a patří k vynikajícím zažívacím tonikům.

Česnek

Bez česneku by to v kuchyni nešlo. Pomáhá člověku být odolnější vůči infekci. Už se však málo hovoří o tom, že tenhle aromatický kouzelník zároveň předchází shlukování krve a taktéž nakopává krevní oběh. S ním vám chladno rozhodně nebude.

Zázvor

Zázvor statečně bojuje proti nachlazení a chřipkám. Aby ne. Jde o přírodní antioxidant a antiseptikum. On ale také zahřívá a uvolňuje svaly. Zázvorová koupel prokrvuje tělesné partie, urychluje metabolismus, odvodňuje, detoxikuje a vyvolává pocení.

Křen

Křen má vysoký obsah vitaminu C, je antiseptický, otevírá ucpané dýchací cesty a patří k silným pomocníkům, kteří vás nenechají ve štychu, pokud se venku ochladí. Křen se jinak používá k léčbě infekcí močových cest a ledvinových kamenů, působí proti zadržování tekutin, ulevuje při bronchitidě a revmatismu. Kde může, tak pomůže.

Zdroje: huffpost.com, medicinenet.com





Tip na oběd

Více tipů

Kuře na paprice

(4 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat