Prostreno.cz

Úspěch boje česneku v nose proti ucpaným dutinám tkví v technice

Ucpaný nos a s ním spojené ztížené dýchání negativně ovlivňuje kvalitu života. Co takhle ulevit si s pomocí česneku zastrčeného do nosních dírek? Tenhle virál je na internetu hitem, nicméně lékaři před ním varují!

Přírodní zázrak. Přesně to česnek je. Lékaři, lidoví léčitelé i výzkumníci ho považují za účinný prostředek k ochraně před infekcemi mnoha bakterií, hub a virů. Dokonce se traduje, že extrakt z čerstvého česneku zlepšuje citlivost kmenů odolných vůči antibiotikům. Na základě těchto informací si mnozí myslí, že je Allium sativum, aspoň co se týče výtoku z nosu, rýmy a ucpaných dutin, spasí.

Stačí jen oloupat

Na virálním videu, které se začalo šířit z TikToku, si jistá žena zasouvá oloupaný stroužek do nosních dírek a nechává ho 15 minut působit. Poté, co česnek vytáhne, setkává se s mazlavým proudem hlenu. Lékaři, kteří se specializují na problémy s nosem a dutinami, ale tvrdí, že celé je to nesmysl.

„Při přetížení dutin v nose máte spoustu hlenu,“ říká lékařka Katie Phillips z americké Cincinnatské univerzity s tím, že jakmile si nos na chvíli ucpete, hlen nemůže odtékat. Česnek vytvoří jakousi zátku. Po jeho odstranění se může zdát, že to právě on pomáhá při vylučování rýmy. Pravda to ale není. Navíc hrozí, že se při kontaktu s ním sliznice v nose podráždí.

Čím česnek nahradit?

Lékaři zároveň upozorňují na další bezpečnostní riziko. Pokud tenhle recept z internetu zkusíte, dáte si do nosu něco, co tam může uvíznout a poškodit nosní dutinu. V případě, že stroužek vdechnete, a on se dostane průdušnice, hrozí i udušení. Za bezpečnější variantu se tak stále považují výplachy fyziologickým roztokem, které se provádějí s pomocí konvičky.  A co se týče samotného česneku, tak ten pomáhá jinde a s něčím jiným.

V současné době je česnek široce používán pro několik stavů spojených s krevním systémem a srdcem, včetně aterosklerózy (kornatění tepen), vysokého cholesterolu, infarktu, ischemické choroby srdeční a hypertenze. Diallyl sulfid, sloučenina v česneku, je podle studie publikované v časopise Journal of Antimicrobial Chemotherapy velmi účinná při střevních infekcích.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8739926/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4663692/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat