Prostreno.cz

Na vředy v ústech zabírá kokosová voda

Osvěží a chutná kdykoli, ať je horko nebo zima. Kokosová voda je chutná, zdravá, léčivá a navíc i běžně dostupná. Až půjdete nakoupit do svého oblíbeného supermarketu, poohlédněte se po ní. Krotí afty a posiluje imunitu!

Letní měsíce jsou plné nástrah, a to včetně babího léta, kdy se teploty v našich končinách mohou vyšplhat i přes 23 °C. Vyšší teploty v kombinaci s fyzickou zátěží způsobují dehydrataci. Jejím doprovodným stavem je snížení produkce slin, jejichž absence zvyšuje riziko poranění sliznice dutiny ústní a vznik malých vřídků známých jako afty. Ty se objevují i vlivem některých léků (třeba těch užívaných při osteoporóze).

Účinný ajurvédský lék

Na vině jsou však i herpes viry, angína či nedostatek některých živin, konkrétně zinku, železa, kyseliny listové, vitaminu B12 a dalších vitaminů. Pokud se i vám vřídky objevily, patrně patříte ke kuřákům, stresujete se nebo milujete kořeněná jídla. Buď jak buď, pití kokosové vody vás může spasit. Stačí si ji dopřát hned po ránu, a pak odpoledne, ideálně na lačný žaludek (aspoň dva po sobě následující dny).

Zavodní a urychlí proces hojení

Podle ajurvédy se přebytečné teplo v těle projevuje právě vředy v ústech. Kokosová voda je bohatá na živiny, ale také obsahuje 94 procent vody, která pomáhá tělo ochlazovat. Je nabitá základními minerály a vitaminy, jež jsou nezbytné pro urychlení procesu hojení těla, patří k silným antioxidantům, posiluje imunitu a celkově posiluje zdraví. Alternativně také můžete použít kokosové mléko. Obojí pijte jako nápoj, ale také kloktejte, brzy se dočkáte vytoužené úlevy od bolesti a nepohodlí.

Uleví i borůvky

Afty také zkrotíte borůvkami, jež rovněž obsahují antioxidanty. Stačí polévkovou lžíci sušených borůvek (latinsky Vaccinium myrtillus) povařit v šálku vody (asi 150 mililitrů), nechat chvíli odstát a následně scedit. Tekutinu kloktejte a ústa s její pomocí proplachujte (i několikrát denně). Současně s tím léčbu podpořte konzumací těchto oblíbených malých plodů. Klidně vsaďte třeba na borůvkový kompot.

Zdroje: goodhousekeeping.com, wikipedia.org, thehealthsite.com





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat