Prostreno.cz

Podceňovaný artyčok snižuje krevní tlak

Artyčoky prvoplánově nejsou zeleninou, která vzbuzuje údiv, ale spíš rozčarování. Mnozí se nechají odradit jeho ostrými trny nebo geometrickým zevnějškem, což je obrovská škoda. Věděli jste, že účinně detoxikuje tělo a léčí játra a žlučník?

Pochází ze Středomoří, nesnáší mrazy a jednoznačně patří k bylinám a zároveň zeleninám, které mají místo v lidovém léčitelství. Tenhle „bodlák“ je bohatý na antioxidanty a fytonutrienty, takže posiluje imunitní systém. A to dost slušně.

Podpora obranyschopnosti

Studie publikovaná v časopise American Journal of Clinical Nutrition zařadila artyčoky na seznam léčivek hned vedle borůvek a červeného vína, neboť obsahuje nejvíce antioxidantů na porci. Antioxidanty kromě podpory obranyschopnosti působí proti volným radikálům a snižují oxidační stres.

Krocení vysoké hladiny cholesterolu

Jednou ze šokujících zpráv je, že pouhých 120 gramů artyčoku obsahuje více než 10 gramů vlákniny, což je téměř polovina denní potřeby. Vláknina normalizuje pohyby střev a udržuje jejich zdraví, snižuje hladinu cholesterolu a pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi. (Funguje to tak, že nerozpustná vláknina na sebe váže žlučové kyseliny a snižuje absorpci tuků a cholesterolu.) Vláknina se zároveň stará o pocit sytosti, pomáhá rozkládat jídlo a udržovat trávicí systém v pohybu. I to se hodí.

Detoxikační účinky

Játra produkují žluč a tím z těla odstraňují nebezpečné toxiny. Kdo nad touto bohulibou schopností dohlíží? Artyčok. Ten totiž patří k nejlepším léčivům nejen na játra, ale i žlučník. Zvyšuje tvorbu žluči a také stimuluje její vylučování, obecně podporuje detoxikační činnost jater.

Budování silných kostí i mladistvý vzhled

Artyčoky jsou bohaté na vitamin K, který hraje klíčovou roli v trvalém zdraví kostí. Zmínit se musí i přítomnost dalšího vitaminu, tentokrát céčka, jež se zase podílí na tvorbě kolagenu. Jeho účinky jsou jasné. Podporuje správnou funkci kloubů, ale také zvyšuje elasticitu pokožky, jež díky němu vypadá viditelně mladší. Dobrou zprávou je i to, že artyčok patří k nízkokalorickým potravinám, skvěle chutná vařený, grilovaný, pečený a s bylinkami. Hnědnutí nakrojených artyčoků se dá zabránit citronovou šťávou.

Zdroje: mayoclinic.org, wikipedia.org, healthfitnessrevolution.com





Celkem 1 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat