Prostreno.cz

Šípky růží jsou všestranným lékem

Zcela bez nadsázky by se dalo říct, že není neduhu, se kterou by si růžové šípky neporadily. Upraví vám tlak i cholesterol, vyladí trávení a uleví bolavým kloubům. Vhod přijdou i při alergii, astmatu a ledvinových kamenech.

V přírodě už se nám to hezky červená. Věděli jste, že šípky mají hned po rakytníku největší obsah vitaminu C ze všech bobulových plodů, které se nacházejí na území České republiky? A to je pořádný důvod, proč si jich nasbírat celý pytel! Nemluvě o tom, že jsou také atraktivní podzimní dekorací, jež zkrášlí každý věnec, truhlík nebo vázu se sušenými květinami. Jaké zdravotní výhody vám tato kouzelná ozdoba může nabídnout a co všechno s ní lze léčit?

Úleva pro nervy i žaludek

Díky obsahu zmíněného vitaminu C jsou šípky velkou vzpruhou pro imunitní systém. Sluší se podotknout, že tato látka nezvyšuje odolnost jen vůči útočícím bacilům a virům, pomáhá také organismu snáze se vypořádat se stresem, přičemž zbavuje pocitu vyčerpání. Drobné plody růže působí i jako uklidňující žaludeční tonikum, které nachází uplatnění při průjmu, zácpě, vředech, břišních křečích a dokonce i onemocnění žlučníku. A navíc vás pořádně zahřejí!

Na své si přijdou zuby a klouby 

Tento kouzelný medikament má velmi příznivý vliv na oběhový systém, tudíž rozproudí krev v žilách. Zároveň přispívá k regulaci škodlivého cholesterolu a normalizaci tlaku. Je prokázáno, že čaj připravený z těchto darů také snižuje horečku i ztuhlost kloubů, proto je vhodný pro jedince s osteoporózou a revmatoidní artritidou. Mezi lidovými léčiteli se objevují názory, že souběžně mírní menstruační bolesti, zastavuje infekce, podstatně urychluje léčbu nachlazení a podporuje zdraví zubů.

Spása nejen při alergii

Jako by účinků růžových šípků nebylo málo, nelze jim odepřít ani to, že fungují jako afrodiziakum. Dále omezují riziko kardiovaskulárních chorob, detoxikují tělo a zpomalují biologický proces stárnutí. Jejich konzumace se doporučuje alergikům a astmatikům, neboť mírní symptomy těchto komplikací. Nelze opomenout ani to, že urychlují hojení ran a pomáhají při ledvinových kamenech. Jak se na šípky díváte teď?

Zdroje: medicinenet.com, webmd.com





Celkem 2 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat