Prostreno.cz

Jablečný ocet si v klidu vyrobte doma

Chystáte se do obchodu pro jablečný ocet? Odneste si z něj raději jablka, ideálně pak v bio kvalitě, a vrhněte se výrobu toho domácího. Není to žádná věda!

Mocný lék podporující zdraví, skvělá přírodní kosmetika, úklidový prostředek a samozřejmě i ochucovadlo jídel. To všechno je jablečný ocet, na který nedají hospodyňky, příznivci alternativní medicíny ani odborníci dopustit. Musíte si ho nutně kupovat, pokud se chcete těšit z jeho výhod a vlastností? Ale kdeže! Využijte podzimní jablečné sezony a udělejte si doma svůj vlastní! Není to vůbec nic těžkého.

Nevyhazujte zbytky

Zrovna jste se pustili do pečení štrúdlu nebo koláče? Jablečných slupek se určitě nezbavujte, protože právě z nich se zmíněný ocet vyrábí – stačí je zpracovat na hrubé plátky. Pokud ho ale chcete mít hotový o něco dřív, využijte celá jablka zbavená stopek i jádřinců. Jakmile je nastrouháte a vložíte do velké nádoby (na 400 gramů si odměřte jeden litr vody), přidat můžete třtinový cukr, který zmírní kyselost. Toto sladidlo se ale dá nahradit i medem, nicméně nutné není ani jedno.

Hrdlo láhve následně přetáhněte gázou, utěsněte gumičkou a nechte ji zhruba týden stát na teplém místě, nikoli však na přímém slunci. Nálev jednou denně odkryjte a zamíchejte čistou lžící. Po uplynutí stanovené doby ocet přeceďte do jiné čisté nádoby a uložte na tři týdny někam do temna a chladu. Pak už ho zbývá jen znovu přecedit, čímž bude připravený k použití. Připomeňme si alespoň některé jeho famózní schopnosti.

Všestranné léčivo, které se vždycky hodí

Jablečný ocet podporuje detoxikaci i činnost žlučníku a jater. Dále pomáhá s úbytkem nadbytečných kilogramů, odstraňuje pálení žáhy, reguluje škodlivý cholesterol a přispívá k normalizaci tlaku. Zároveň ulevuje od symptomů alergie, zastavuje infekce a mírní bolesti způsobené artritidou. Jeho vnější využití léčí bradavice, urychluje hojení ran, zlepšuje kvalitu vlasů a vyrovnává pH pokožky. Pokud ho smícháte s vodou v poměru 1 : 1, získáte účinný antibakteriální čistič, kterým lze vyčistit kuchyň a všechny její spotřebiče. Klidně s ním ale nablýskejte i koupelnu a oživte barvy zašlých koberců.

Zdroje: názor autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat