Prostreno.cz

Žaludy jsou prospěšnou superpotravinou

Vážně se žaludy mohou jíst? No jistě a to zcela beztrestně! Tak si vezměte příklad z veverek a udělejte si jejich zásobu. Prospějete svému srdci, trávení i pokožce. Také kosti si přijdou na své!

Za superpotraviny jsou někteří lidé ochotní utrácet horentní sumy. Berou si totiž k srdci rady odborníků, podle kterých mají vysoký podíl látek, jež podporují zdraví i celkovou kondici. Jenže co když je můžete získat zcela zdarma? Stačí vyrazit na procházku a cestou si nasbírat plody dubu, tedy žaludy. Stále častěji se potvrzuje, že je jejich nutriční profil podobný vychvalovaným kaštanům nebo arašídům, což z nich dělá prospěšnou součást (nejen) podzimního jídelníčku.

Bohatství k mání

Žaludový chléb, krekry, polévka nebo káva. I tohle se teď v restauracích zaměřených na zdravé stravování vaří a peče zcela běžně. Tepelná příprava tuto přírodní ingredienci zbaví hořkosti, za níž mohou třísloviny. Stejný efekt má ale i delší louhování ve vodě. Tím se dostáváme k tomu, že si nějakou tu žaludovou specialitu můžete klidně udělat i doma. A to s pocitem, že se tím dá hodně věcí vylepšit. Co konkrétně?

Stop trávicím obtížím

Když trávení nefunguje, jak má, dochází k celé řadě nepříjemných obtíží. Jmenovat se dá třeba zácpa, plynatost, nadýmání, průjem či nevolnost. Nechcete mít ani jedno? Tak šup k nejbližšímu dubu! Jako většina ořechů mají i žaludy poměrně dost vlákniny, která zpravidelňuje pohyby střev, detoxikuje celý systém a pomáhá zachovat vyvážený poměr bakterií v mikrobiomu. Tím nastoluje rovnováhu v zažívacím traktu, přičemž snižuje i riziko rakoviny.

Prevence diabetu

Závěry americké studie publikované v magazínu The Journal of Ethnopharmacology informují, že zmíněné plody regulují hladinu cukru v krvi, čímž podstatně omezují pravděpodobnost diabetu. Není to ale jen prevence, ve které hrají důležitou roli. Podle uvedeného výzkumu totiž mírní i komplikace způsobené cukrovkou, tudíž jsou léčebným prostředkem.

Dávka energie a prospěch pro srdce

Odborníci nepochybují ani o tom, že žaludy upravují cholesterol, proto předcházejí chorobám srdce. Dále dodávají energii a vlivem široké škály minerálů posilují kosti a imunitu. Rovněž prý urychlují hojení a regeneraci, protože zasahují do tvorby a opravy buněk. Nelze jim odepřít ani užitek pro pokožku, neboť je prokázáno, že zpomalují stárnutí. Tak je venku nenechte ležet ladem!

Zdroje: organicfacts.net, healthline.com, wikipedia.org





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat