Prostreno.cz

Dobře se můžete najíst i tehdy, pokud jste přišli o chuť

Ztráta chuti a čichu je celkově spojena s horší kvalitou stravy. Jak si jídlo vychutnat, když z něj pocitově vůbec nic nemáte? Pomohou kyseliny i koření!

Tu chuť jídla si pamatujete, ale z dřívějších dob. Ted na vidličku nevěřícně zíráte a přemýšlíte, co se vám to v ústech vlastně děje. No nic! Jen přežvykujete, ale efekt žádný. Ztráta chuti a čichu se v poslední době skloňuje hlavně ve spojení s onemocněním covid-19, ale ona stačí i „obyčejná“ chřipka, nachlazení nebo léčba chemoterapií.

Napříč spektrem těchto nemocí se stává, že si lidé krátkodobě či dlouhodobě stěžují na to, že přichází o požitek z jídla a tím pádem jsou vůči němu demotivovaní. Ve výsledku výrazně hubnou, nebo trpí nedostatkem živin. To se pozná tak, že postižený má zarudlý, zanícený jazyk, drobné trhlinky v koutcích úst, pálivé, červené a „unavené“ oči či rozpraskané rty. Mezi symptomy toho, že tělo trpí, patří také vypadávání vlasů nebo poruchy menstruačního cyklu. Naštěstí existují věci, které stravování bez základních smyslů zlepšují.

Na talíř si nandejte od každého něco

Je nutné přihlédnout k faktu, že jemná hořkost zeleniny může na někoho s narušeným čichem nebo vůní působit silněji, zatímco příjemná sladká nebo slaná chuť se obvykle hůře rozpoznává. Jelikož člověk jí i očima, preferujte pestré talíře. Polovinu naplňte zeleninou nebo ovocem, čtvrtinu bílkovinami a čtvrtinu škrobem (škrobnatou zeleninou, fazolemi nebo luštěninami).

Zbytečně nepřichucujte

Jelikož se stále snažíte vyvolat ve svých ústech nějakou reakci, často saháte po kořenkách a dochucovadlech. S tím ale opatrně. Odborníci před velkým množstvím soli, tekutých koření se sodíkem nebo cukrem varují. V těle totiž nadělají pěknou paseku. Radši používejte citronovou šťávu nebo ocet. Tyto přírodní kyseliny jsou výrazné i při narušení chuti nebo čichu a navíc nepřidávají kalorie navíc. Z kořenek sáhněte po pepři, kmínu, skořici, zázvoru a česneku. Experimentujte, abyste zjistili, jaká jídla chutnají dobře, a podle toho sestavujte své jídelníčky. No a vytrvejte.

Pokud zažíváte změny chuti v důsledku stárnutí, kouření, probíhající léčby rakoviny nebo medikamentů používaných k léčbě chronických onemocnění, může se stát, že si jídlo naplno nevychutnáte dlouhodobě. Myslete však na to, že stravování by mělo být pravidelné, stále se za nejvhodnější považují menší porce pětkrát až šestkrát denně.

Zdroje: Wikiskripta.eu, eatingwell.com





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat