Prostreno.cz

Kurkumu a zázvor se vyplatí zkombinovat

Kurkuma a zázvor jsou kořením i lékem. Každý sám za sebe pro tělo a jeho pohodu dělá maximum, ale když se tihle dva giganti zdravého života spojí, vzniká ještě účinnější lék na bolestivou menstruaci i nachlazení!

Zázvor má svůj původ ve starověké Číně. Sloužil k dochucování pokrmů, ale znalí jím líčili nevolnosti a zažívací potíže.  Odtamtud se rozšířil po Asii a dostal se i do Evropy, nyní je pro mnohé základem domácnosti. Kurkuma se historicky pojí s jihovýchodní Asií, přičemž jejím hlavním producentem stále zůstává Indie. Obě potraviny pocházejí z části rostliny zvané oddenek, stonek, který roste v podzemí a produkuje výhonky po jeho stranách.

Zatímco kurkumu si mnozí spojují s práškem výrazné barvy, u zázvoru to tak není. Čerstvý je oblíbenější než ten namletý na jemný prach. To ale ničemu nevadí. Již po staletí se kurkuma a zázvor kombinují bez ohledu na formu. A důvod?

Ulevují od bolesti

Bylo zjištěno, že kurkumin, tedy protizánětlivá sloučenina v kurkumě, pomáhá zmírnit příznaky bolestivých zánětlivých onemocnění, jako je artritida a kolitida. I zázvor ulevuje od bolesti, a to hlavně ženám, které trpí silnou menstruací. Pokud se obě potraviny propojí, kupříkladu v nápoji nebo v jídle, jejich účinky se násobí. Toto partnerství hojně využívají i ti, kdo chtějí podávat lepší sportovní výkony a zároveň dopřejí svým svalům a kloubům regeneraci po fyzické námaze.

Ochraňují funkce celého těla

Kurkuma a zázvor se považují za koření nejvíce bohaté na antioxidanty a ochranné látky.  Antioxidanty působí preventivně srdečním chorobám a rakovině, zvláště když jsou spárovány s česnekem. Antioxidanty fungují jako lapače volných radikálů, což jsou odpadní látky produkované buňkami v momentě, kdy tělo zpracovává potravu a reaguje na životní prostředí. Pokud organismus volné radikály nedokáže efektivně zpracovávat a odstraňovat, může dojít k oxidačnímu stresu, jenž poškozuje buňky a funkce těla.

Urychlují léčbu a posilují imunitu

Zázvor a kurkuma mají působivé protizánětlivé účinky. Sloučenina v zázvoru zvaná gingerol napravuje zánětlivé stavy od běžného nachlazení a chřipky po zánětlivé onemocnění střev. Podobně funguje i kurkumin v kurkumě. Chcete-li léčbu své nemoci urychlit, uvařte si třeba čaj. Samozřejmě zázvorovo-kurkumový.

Uklidňují žaludek

Zázvor je známý domácí lék na nevolnost a podrážděný žaludek. Vědci si ale stojí za tím, že v kombinaci s kurkumou bývá nástup jeho účinku rychlejší a efektivnější. Zkuste to, až zase budete napravovat nějakou z dietních chyb!

Zdroje: medicalnewstoday.com, eatingwell.com





Celkem 2 komentářů

Tip na oběd

Více tipů

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat