Prostreno.cz

Nejzdravější ryby, kterým se rozhodně nevyhýbejte

Vědci tvrdí, že vysoká koncentrace rtuti v rybách snižuje IQ. Na druhou stranu však zastávají názor, že není důvod k obavám. Podle nich klidně můžete sníst i desítky porcí ryb týdně. Toto množství je podle nich bezpečné. No ale mezi jakými rybami máte vybírat? Tyhle patří k těm nejdravějším!

Doporučení odborníků zní jasně. Ryby by se měly jíst aspoň dvakrát týdně. Jsou totiž zdravým zdrojem bílkovin a mastných kyselin omega-3, které bojují s depresí a úzkostí, zlepšují zdraví očí, podporují funkce mozku a v neposlední řadě zlepšují rizikové faktory srdečních chorob. Jenže není ryby jako ryba. Pokud jde o nutriční profil a obsah rtuti, některé rybky z toho díky podrobné analýze přece jen vycházejí lépe než ty jiné. Jaké jsou ty nejzdravější?

Pstruh duhový

Pstruh duhový (také známý jako pstruh ocelový) je sladkovodní ryba z čeledi lososovitých, která, která žije v řekách Asie a Severní Ameriky, které odtékají do Tichého oceánu. V západních kuchyních je pstruh duhový oblíbeným jídlem a je těžen jak divoký, tak z chovných rybníků a nádrží. Má jemné maso a mírnou chuť a patří k nejlepším rybám k jídlu, které jsou dobrým zdrojem draslíku, selenu a vitaminu B6.

Makrela obecná

Makrela je ryba s výraznou chutí, má vysoký obsah omega-3, které jsou zdravé pro srdce. Poskytuje slušné množství bílkovin a dobře se kombinuje s výrazným kořením. Oblíbená je především uzená.

Aljašský losos

Divoký losos z Aljašky má nízký obsah kontaminujících látek, včetně rtuti a olova, a pochází z dobře řízeného rybolovu. Odborníci udávají, že je jedním z nejslibnějších zdrojů nemléčného vápníku. Filety neobsahují téměř žádné kosti, maso je tučnější. Jedná se však o tuk velmi zdravý, protože obsahuje velké množství nenasycených mastných kyselin a vitaminů rozpustných v tucích.

Sardinka a sleď

Drobná sardinka žije v moři a často se prodává v konzervách – vykuchaná a naložená v oleji. Kromě omega-3 v sobě ukrývá vitamin D, což jí dává body k dobru. Existuje totiž velmi málo potravin, které mají přirozeně vysoký obsah déčka a navíc i vápníku. Podobný nutriční profil ale má i sleď neboli herynek, což je nejhojnější ryba na naší planetě.

Sleď má vyšší obsah omega-3 než sardinky, pstruh a makrela. Je také vynikajícím zdrojem vitaminu D a selenu, který příznivě ovlivňuje obranyschopnost organismu, tvorbu spermií a štítnou žlázu. Stejně jako v případě výše uvedených rybích kolegů sardinku a sledě mějte na svém stole co možná nejčastěji.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8756069/, www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S030881462101880X?via%3Dihub





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat