Prostreno.cz

Nápoje, kterým byste se na podzim měli raději vyhnout

Svařené víno, dietní soda, ledový čaj nebo ovocná limonáda, kterou nabízí váš oblíbený supermarket. Pijete takové věci často? Pak se nesmíte divit, že vás podzimní virózy doslova válcují!

Imunita? Tak o ní se na podzim mluví asi nejvíce, a to ze zcela logických důvodů. Pokud o ni budeme náležitě pečovat, máme mnohem vyšší šance na to, že se nám vyhnou otravné virózy i vysilující chřipky. Stejně jako kašel a rýma! Otázkou však je, co se pro zlepšení obranyschopnosti dá udělat. Věděli jste, že byste se v jejím zájmu teď měli vzdát těchto nápojů?

S limonádami a ledovými čaji buďte obezřetní

„Pokud pijete nápoje s vysokým obsahem cukru nebo rafinovaných uhlohydrátů, které organismus jako cukr zpracovává, vaše tělo nebude při odvracení nemocí příliš schopné. Dejte si proto pozor na komerční limonády a ledové čaje, jejichž složení podle studií pravděpodobnost infekcí dokonce zvyšuje,“ varuje americká specialistka interní medicíny Samer Bedi Blackmon. Co dalšího podle ní nadělá víc škody než užitku?

Dietní soda a kola jsou zlo

Řada lidí se domnívá, že nízkokalorické občerstvení, které spadá do light sortimentu, je tak nějak zdravější a celkově prospěšnější. Je tomu ale opravdu tak? Nechte si zdát. „I v dietních nápojích je nějaký cukr a ke všemu i umělá sladidla, která kromě inzulínové rezistence a depresí podporují také záněty, jež imunitu zbytečně oslabují. Navíc vůbec není prokázáno, že jejich konzumace vede k úbytku nadbytečných kil, získané poznatky svědčí spíše o opaku, což je jeden velký paradox,“ upozorňuje výše jmenovaná lékařka. Pro své dobro byste asi měli zapomenout i na kapičku „něčeho ostřejšího“. Ano, to znamená, že i na ten zahřívací svařák!

Alkohol jako tabu

Prodejní nárůst alkoholu znepokojuje experty po celém světě už nějakou dobu, protože spotřeba „metly lidstva“ prý povzbuzuje zranitelnost vůči respiračním chorobám, a to včetně koronaviru. Dělá však i jiné věci. „Konzumace alkoholu je spojena s celou řadou onemocnění i duševních poruch. Narušuje totiž obranyschopnost, čímž mnohonásobě zvětšuje rizika nepříznivých následků,“ uvádí odborníci ze Světové zdravotnické organizace, kteří doporučují abstinenci. A to nejen na podzim…

Zdroje: piedmont.org, eatthis.com, healthline.com





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat