Prostreno.cz

Yzop lékařský zpomaluje stárnutí

Yzop lékařský je velmi zajímavou hluchavkovitou bylinkou, která se využívá k léčbě astmatu, trávení, kašle, ale i nachlazení, infekcích močového ústrojí nebo menstruačních bolestí. V rámci kosmetického průmyslu zpomaluje stárnutí a i vy si díky němu můžete ubrat pár let!

Tymián, mátu, oregano, bazalku, šalvěj, rozmarýn či meduňku znáte, ale yzop lékařský vám nic moc neříká. A to je velká škoda, je totiž přítelem všech, kterým dělají starosti vrásky a postupující věk. Zpomaluje totiž stárnutí!

Kůže jako v bavlnce

Studie z roku 2014 publikovaná v časopise Preventive Nutrition and Food Science potvrdila, že éterický olej nebo hydrolát z yzopu, což je produkt parovodní destilace, zvyšuje odolnost pleti proti vnějším faktorům, jako je horko, slunce, mráz či vítr, působí protizánětlivě, podporuje přirozené pH pokožky, zároveň ji zklidňuje, osvěžuje, hydratuje a zjemňuje.

Rozhoduje typ pleti?

Yzop se uplatňuje v přípravcích pro mastnou, problematickou a zánětlivou pleť s náchylností k akné, a využívají ho všichni ti, kdo chtějí zastavit čas. Je totiž plný antioxidantů bojujících proti toxinům v životním prostředí, které mohou za předčasné stárnutí pleti. V tomhle směru si i vy klidně vystačíte s esenciálním olejem. Kapku či dvě smíchejte s oblíbeným krémem nebo tělovým mlékem a nanášejte na potřebná místa.

Osobní strážce v chladných měsících roku

Pakliže yzop přidáte do difuzéru s vodou, můžete počítat s jeho antibakteriálními a protivirovými účinky. Krotí dýchací potíže, pomáhá vykašlávat hleny, posiluje imunitu a uplatňuje se i při únavě a splínech, které se dostavují s prvními sychravými dny.

Co se týče samotného yzopu a doplňků stravy s jeho obsahem, tak podle vědců je uvedená bylinka schopná ničit rakovinné buňky, léčit žaludeční vředy a zabraňovat tvorbě tukových plaků v tepnách, což může vést ke kornatění tepen a srdečním onemocněním.

Možné vedlejší účinky

I přírodní léčba může mít nežádoucí vedlejší účinky – a yzop není výjimkou. Tato bylina je považována za relativně bezpečnou, nicméně může spustit alergické reakce. Při vysokých dávkách vyvolává zvracení a vyhnout by se jí měly těhotné ženy, neboť podporuje kontrakce dělohy a tudíž u ní hrozí předčasný porod. Yzop zároveň interaguje s některými léky, jako jsou medikamenty na cukrovku, antivirové léky nebo pomocníci, kteří snižují hladinu cholesterolu v krvi. Proto je žádoucí poradit se o jeho užívání se svým lékařem.

Zdroje: drugs.com, gaiaherbs.com, verywellhealth.com





Celkem 1 komentářů

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat