Prostreno.cz

Potraviny, díky kterým vám v chladnějším počasí nebude zima

Jste po každém pobytu venku zralí na horkou vanu? Možná je to tím, že nejíte dost banánů, zázvoru a špenátu!

Zase jste vytáhli ze šuplíku ty tlusté ponožky, protože jste zimomřivec, který aktuálními nízkými teplotami doslova trpí? Tak jistě, že tahle chlupatá „výbava“ vždycky pomůže. Ale správný jídelníček také! Proč vaše zkřehlé tělo dokáží zahřát i konzumované potraviny a na jaké konkrétní je spolehnutí?

Příroda ví, co má dělat

Obecně platí, že jídlo, jehož trávení trvá o něco delší dobu, přispívá ke zvýšení tělesné teploty. Říká se tomu proces termogeneze. Organismus při něm produkuje teplo, jež je způsobeno látkovou přeměnou. Že kvůli tomu ale nutně musíte jíst jen „těžší“ potraviny, které ve vašich útrobách zůstanou „ležet“ celé odpoledne? Takhle to také úplně není. Zkuste si dát třeba tohle!

Banány místo svetru

O banánech je všeobecně známo, že přispívají k normalizaci tlaku, za což lze poděkovat obsaženému draslíku. Ovšem toto exotické ovoce má i jiné vedlejší účinky! Protože jeho nutriční profil příznivě ovlivňuje činnost nadledvin a štítné žlázy, zasahuje i do regulace tělesné teploty. A co víc – také podporuje paměť a zlepšuje náladu. S každým kouskem tedy můžete rozdávat nejen teplo, ale i optimismus.

Zázvoru není nikdy dost

Ano, ze zázvoru se dá připravit čaj, ale proč ho nepřidat i jinam? Toto koření se uplatní i při vaření omáček a polévek. Pozvednout dokáže také chuť brambor, batátů, masa nebo těstovin. Ať už s ním vylepšíte jakýkoli pokrm, můžete si být jistí, že určitě nezmrznete. Vždyť jestli něco zmíněný proces termogeneze podporuje, tak právě zázvor! Zároveň snižuje riziko nachlazení, tudíž s ním zabijete dvě mouchy jednou ranou.

Řekněte ano špenátu

Na špenát nedal dopustil ani Pepek námořník. Že by tuto komiksovou a filmovou postavu trápily studené nohy? Špenát nabízí vysoký podíl železa, což je minerál, který přenáší kyslík do celého těla. Lidé, kteří trpí jeho dlouhodobým nedostatkem, si stěžují nejen na pocit prochladnutí, ale i permanentní únavu. Dost možná železo i chybí vám, proto se choulíte do huňaté deky. Tak jeho množství navyšte, rozproudíte krev v žilách!

Zdroj: hvrxsolutions.com





Tip na večeři

Více tipů

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)

Pstruh s rajčaty a tymiánem

(5 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat