Prostreno.cz

Většina lidí si zuby čistí v nevhodnou dobu

Před snídaní, nebo naopak až po ní? Špatné načasování mezi orální hygienou a jídlem přispívá ke kazům a dalším zdravotním potížím! Zbavte se špatného návyku a udělejte si jasno hlavně v číslech!

Čištění chrupu je rutinní a nezbytná hygienická činnost, nad kterou mnozí lidé už ani nepřemýšlí. Ráno prostě vstanete, vezmete kartáček do ruky, nanesete zubní pastu, provedete pár tahů, popřípadě si ústa vypláchnete ústní vodou, vyčistíte mezizubní prostory a to samé zopakujete i večer. Pohoda. Ale jak to máte se snídaní a večeří?

Škodlivý návyk, který má následky

Zubařka Anna Peters z Essexu, která natočila varovné video, které koluje nejen po TikToku, objasňuje, že zuby by se měly čistit před snídaní, ne po ní. „Po jídle jsou ústa kyselá, takže jakmile po snídani nebo i večeři sáhnete po zubním kartáčku, vklepete si kyselinu přímo do zubů a přispějete tak k rychlejšímu opotřebování zubní skloviny,“ nechala se slyšet lékařka s tím, že „kartáčování“ před jídlem chrání zuby před čímkoli, co později sníte. Obecně se držte jednoduchého pravidla, které vám usnadní život.

Jaká je bezpečná časová hranice?

Zuby si čistěte ihned po probuzení, tedy před snídaní, nebo alespoň 30 minut po snídani či posledním večerním jídle. Zamezíte tak poškození skloviny, jak již bylo uvedeno, ale zároveň omezíte vznik zubního kazu.  Také se v uvedeném časovém horizontu vyvarujte některých potravin a nápojů, které jsou kyselejší než jiné. Vhodné nejsou ani škrobnaté dobroty (kukuřice, brambory, rýže), nebo ty, které mají vysoký obsah sacharidů (pečivo či obilné vločky). Produkují totiž více plakového biofilmu. K těm kyselým a nebezpečným patří hlavně pomerančový džus.

Oblíbený ranní nápoj jako časovaná bomba

Pomerančová šťáva vlastně napadá zuby pokaždé, když kyseliny proudí skrz vaše ústa. Navíc se většina ovocných šťáv přislazuje, což produkci kyseliny jen podporuje. Na černou listinu zubařů se v téhle souvislosti dostává i další citrusové ovoce. Pokud máte rádi grapefruit, mandarinku, pomelo či třeba limetku, platí, že se jejich konzumace podobá pití pomerančového džusu. Před čištěním zubů je nutné počkat alespoň 30 minut, jinak vklepete kyselinu do zubů a ohrozíte tak zdraví svého chrupu.

Zdroje: metro.co.uk, teethtalkgirl.com





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat