Prostreno.cz

Silné stránky silného vývaru z kostí

Naše babičky říkávaly, že polévka je grunt. Jejím základem je pochopitelně poctivý vývar, ideálně z kostí. Už jen ten má na tělo blahodárné účinky a nic se mu nevyrovná. Jak vypadají jeho silné stránky v praxi? Zbavuje toxinů a dokonce má omlazující účinky!

Kostní vývar je čirá tekutina bohatá na bílkoviny, která se získává vařením masitých kloubů a kostí ve vodě. Používá se do polévek, gulášů, omáček i rizot. Jídlům dodává ten správný šmak, ovšem znalí vědí, že v tomhle případě nejde jen o nějaké dochucovadlo. Jaké jsou hlavní přínosy kostního vývaru na organismus?

Výživa pro klouby

Kolagen získaný z kuřecí chrupavky účinně tlumí bolest a ztuhlost a zároveň podporuje funkci kloubů a chrupavek. Poctivý vývar tak lékaři doporučují zvlášť pacientům s osteoartrózou. Kolagen zároveň zvyšuje elasticitu pokožky, čímž přispívá k jejímu mladšímu vzhledu, zlepšuje kondici střev, snižuje hladinu cholesterolu a stará se o zdraví srdce. Některé studie dokonce poukazují na to, že preventivně působí proti Alzheimerově chorobě a posiluje paměť.

Zdroj prospěšných aminokyselin

Při vaření vývaru se výše zmíněný kolagen v pojivové tkáni rozkládá na želatinu a různé další aminokyseliny podporující zdraví, například glycin a glutamin. Aminokyseliny představují stavební kameny, které svaly potřebují pro růst. Zároveň stimulují trávení, jsou nezbytné pro metabolismus a celý imunitní systém. A mimochodem, glycin podle vědců prokazatelně zlepšuje kvalitu spánku, reguluje vnitřní tělesné hodiny a snižuje tělesnou teplotu na takovou úroveň, že se organismus díky němu lépe připraví na relaxaci.

Prostředek pro detoxikaci

Vývar z kostí má i detoxikační účinky, takže zbavuje tělo toxinů, pesticidů, chemikálií a dalších nežádoucích škodlivin. Berte ho jako prostředek pro účinné vylučování odpadů, který játra vyloženě milují. A jak na něj? Každý má nějaký ten svůj osvědčený postup, ale tenhle patří k těm nejběžnějším.

Kosti umyjte studenou vodou, potřete je olejem a 10 minut pečte v troubě vyhřáté na 200 °C. Zbaví se tak přebytečných bílkovin, bude vývar čiřejší. Do velkého hrnce přidejte mrkev, celer, petržel, cibuli a koření, ideálně krátce opražené na pánvi (bobkový list, nové koření, sůl a celý pepř) a zalijte vodou. Přiveďte pozvolna k varu, stáhněte teplotu a vyčkávejte. Vývar z hovězích kostí nechte probublávat klidně i pět hodin, kuřecí verze je hotová asi za hodinu a půl. Pěnu z povrchu postupně odstraňujte sítkem, vývar by se zbytečně zakalil.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8618064/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8618064/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat