Prostreno.cz

Potraviny, kvůli kterým se cítíte unaveni

Čeká vás perný den a potřebujete být svěží? Pak na oběd v podobě těstovin raději zapomeňte. A proč se vzdát i červeného masa, třešňového džusu nebo banánů?

O potravinách, které při únavě dodávají energii, se mluví neustále. A zvláště teď, když nám vybíjí baterky sychravé počasí! Jenže samozřejmě existují i takové, jež mají úplně opačný efekt. Po jakých jídlech budete zralí na spánek? Do těchto byste to možná neřekli.

Těstoviny – dobrota, co utlumí

„Těstoviny se skládají z rafinovaných uhlohydrátů. Jejich konzumace způsobuje vzestup hladiny cukru v krvi následovaný poklesem inzulinu, což vede k únavě a malátnosti,“ vysvětluje americká výživová poradkyně Pamela Peeke s tím, že stejně to funguje i v případě bílého pečiva a zpracovaných potravin. „Jejich hlavním problémem jsou obsažené sacharidy a vysoký podíl mouky,“ objasňuje tato odbornice. Na talíř špaget si tedy nechte raději zajít chuť. Tedy alespoň pokud potřebujete aktivně fungovat.

Červené maso 

„Je pravda, že červené maso poskytuje železo, které zvyšuje energetickou hladinu. Jenže má v sobě také spoustu tuku. Tělo ho obtížněji zpracovává, protože k jeho trávení potřebuje hodně sil. Kvůli tomu se pak cítíte vyčerpaní. Tento účinek mívají i plnotučné mléčné výrobky, smetanové omáčky a oblíbená pizza,“ odhaluje jmenovaná nutriční terapeutka.

Banán místo ukolébavky

O banánech je známo, že poskytují draslík, který podporuje činnost kardiovaskulárního systému a příznivě ovlivňuje nervové funkce. „Tyto plody kromě draslíku obsahují také poměrně dost hořčíku, což je jeden z nejsilnějších relaxačních minerálů. A protože navozuje spánek, žádný div, že po svačině v podobě banánů nejste úplně svěží,“ podotýká další specialista, kterým je americký praktický lékař Mark Hyman. Mimochodem, podobně „únavným“ občerstvením bývají i třešně a produkty z nich tvořené, což je vizitka přítomného melatoninu. Tak pozor na třešňový džus, marmeládu, kompot i závin.

Zdroj: huffpost.com





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat