Prostreno.cz

Zahřejte se hubnoucím čajem z červené řepy

Zeleného čaje už jste se přepili, černý vám moc nechutná a bylinkový si šetříte „na horší časy“? Dejte si řepný! Podpoříte jím svou imunitu, trávení, mozkové funkce i činnost kardiovaskulárního systému. A ještě si omladíte pleť.

V archeologických spisech bychom se dočetli, že červená řepa pochází se slunného Středomoří. Jako potravina i lék byla využívána již před třemi tisíci lety, přičemž se tepelně upravovaly i její listy, a to zhruba stejně, jako tomu bylo u zelí. Dnes je tento zástupce kořenové zeleniny oblíbený po celém světě a důvod je jasný. Přidat se dá do salátů, pomazánek, polévek, kompotů i moučníků. A navíc má famózní léčivé účinky! Když už jsme u nich, ochutnali jste někdy čaj z červené řepy? Bývá k mání v každé lékárně a stojí pár korun. Proč byste se s ním měli na podzim zahřívat co možná nejčastěji?

Co doušek, to užitek

Pro zachování dobré kondice je třeba konzumovat zdravé potraviny a nápoje. My to tak nějak logicky tušíme, odborníci to svými studiemi jenom potvrzují. Mezi takové mocné prostředky patří i řepný čaj, který obsahuje velké množství cenných živin s blahodárnými schopnostmi. Jeho velkou předností je i rychlá příprava, neboť vyžaduje jen trochu vroucí vody a pár minut louhování. To znamená, že ho do pitného režimu mohou zařadit i ti nejvytíženější jedinci. A nemluvě o tom, že nenadělá nepořádek jako čerstvá řepa, jejíž rudé pozůstatky jdou z kuchyňských ploch a rukou smýt jen horko těžko. Suma sumárum vypadá toto hřejivé občerstvení jako něco, co je dobré mít v zásobě a hlavně žaludku. Jakých schopností si budete cenit nejvíc?

Doping, který je povolen

Výživoví poradci ani lékaři se netají tím, že červená řepa povzbuzuje imunitní systém a zvyšuje odolnost vůči infekcím. Máme tu tedy první pádný důvod, proč si čaj z tohoto zázraku dělat pravidelně! Navíc podstatně zvyšuje fyzický výkon, což ocení nejen sportovní nadšenci. Zároveň zodpovědně detoxikuje celý organismus, usnadňuje hubnutí a díky obsaženým dusičnanům přirozeně normalizuje krevní tlak a reguluje cholesterol. Příznivý vliv má i na trávení, mozkové funkce a činnost jater. Nelze opomenout ani to, že řepný čaj předchází anémii, zpomaluje stárnutí a zlepšuje kvalitu pokožky. Poradí si ale i se záněty a únavou! Není tohle podzimní nakopávač jako dělaný?

Zdroje: medindia.net, lifealth.com





Celkem 19 komentářů

zahorcova17@gmail.com
15.10.2021
Zuzana Stefkova
13.10.2021
Zuzana Stefkova
13.10.2021

Tip na snídani

Více tipů

Domácí granola

(2 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat