Prostreno.cz

Kombinace kávy a kakaa je vzpruhou pro mozek

Jak si pořídit lepší paměť i brilantní koncentraci? To je snadné. Udělejte si kávu a nezapomeňte do ní vmíchat i lžičku kakaa. Mozkovým neuronům takové občerstvení hodně chutná!

Kognitivní neboli poznávací funkce jsou v podstatě všechny psychické procesy, které ovlivňují schopnost myšlení, paměti, učení, rozpoznávání a vnímání podnětů, psaní, kreslení i gestikulace. S jejich pomocí se také dokážeme přizpůsobovat měnícím se podmínkám, které snáze analyzujeme a třídíme. Jinými slovy – bez nich bychom si nezavázali tkaničky bot, netrefili do práce, nenakoupili došlé potraviny ani nevyluštili křížovku. Rovněž by nám jaksi nedocházelo, že když je venku chladno, měli bychom si vzít svetr. Takže ano, závisí na nich náš život, zdraví, nezávislost i duševní pohoda. Jejich „trvanlivost“ ale bohužel není neomezená. A co hůř – mnohdy si je doslova bojkotujeme i my sami.

Faktory včem povědomé 

Nevhodný jídelníček, chabý pitný režim, nedostatek kvalitního spánku, absence fyzické aktivity i chronický stres. Tohle všechno kognitivní funkce prokazatelně zhoršuje, stejně jako přirozené stárnutí. Kdo z nás může přísahat, že se ho tyto faktory netýkají? No a jsme u toho… Otázka mozkové podpory je tedy aktuální téma, a to bez ohledu na věk, pohlaví, zaměstnání nebo rodinný stav. Co všechno tomuto orgánu poskytne pořádnou vzpruhu a nakopne jeho celkovou výkonnost? Teď se něčeho podržte – je to nejznámější kofeinový nápoj s jistým voňavým přídavkem.

Kafe s kakaem? To je věc!

Američtí vědci z University of Georgia ve spolupráci s odborníky z newyorské Clarkson University provedli celoroční experiment, na jehož základě tvrdí, že mozkovou činnost ze všech potravin nejvíce zlepšuje káva v kombinaci s kakaem. Možná je to poněkud zvláštní spojení, ale podle všeho má úžasné výsledky. Tajemstvím tohoto občerstvení jsou obsažené antioxidanty, jež chrání buňky před poškozením, zabraňují předčasnému stárnutí a podporují nové spoje neuronů. Takže na zdraví a do dna, přátelé!

Zdroje: 1mhealthtips.com, wikipedia.org





Celkem 2 komentářů

Jaroslava Bartakova
24.10.2021

Tip na večeři

Více tipů

Rybí karbanátky

(4 hlasů)

Rizoto

(1 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat