Prostreno.cz

Imunita vám za zásoby černého rybízu poděkuje

Máte ho letos dostatek? To je asi nejzásadnější otázka podzimu. Černý rybíz, který se sklízí v nejteplejší části roku, tedy v červenci, je přírodním lékem a nepostradatelnou součástí kuchyně, která působí proti všemožným zdravotním neduhům. Jak to má s imunitou?

Černý rybíz. Kdo by ho neznal? Skvěle chutná a obsahuje kyselinu gama-linolenovou, což je kamarádka, jež působí proti zánětům. Tyhle bobule tmavé barvy jsou zároveň plné antokyanů, které jsou typem flavonoidu s antioxidačními účinky. (V podstatě se jedná o rostlinné pigmenty, jež v závislosti na svém pH vytvářejí červený, purpurový nebo modrý odstín. Černý rybíz jich v sobě ukrývá hned několik, přičemž některé studie ukazují až na 15 unikátních druhů.) Co se týče přímo léčivých účinků, tak těch je hned několik.

Snižuje oxidační stres

Oxidační stres se definuje jako narušení rovnováhy mezi produkcí reaktivních forem kyslíku (volné radikály) a antioxidační obranou. Podle vědců poškozuje tkáně. Naštěstí před ním právě černý rybíz chrání a zároveň posiluje imunitní odpověď na infekci. Nebo aspoň tak to uvedli vědci, jejichž zjištění publikoval odborný časopis American Journal of Physiology.

Krotí hladinu cholesterolu

Existují určité důkazy, že konzumace extraktu a semen z černého rybízu může pomoci udržet hladinu cholesterolu pod kontrolou. Ukázal to experiment s 2 154 pacienty, kteří po dobu šesti týdnů každý den jedli černý rybíz. Tyto poznatky se následně objevily v magazínu Journal of Nutritional Biochemistry.

Podporuje zdraví očí

Konzumace antokyanů, kterých má černý rybíz dostatek, podporuje zdraví očí. Některé studie, kupříkladu ta publikovaná v časopise Journal of Ocular Pharmacology and Therapeutics, odhalují, že sloučeniny přítomné v tomto druhu drobného ovoce preventivně působí proti vzniku glaukomu, jež stojí za rozmazaným a zkresleným viděním až slepotou. Děje se tak obvykle důsledkem poškození zrakového nervu, nervu, který spojuje mozek s očima.

Posiluje imunitu

Černý rybíz je plný vitaminu C. Ve skutečnosti jen jeden šálek poskytuje trojnásobek množství, které lidské tělo potřebujete na celý den. Vitamin C je známý pro své imunitní a protizánětlivé vlastnosti. Studie ukazují, že zkracuje dobu léčby u infekcí dýchacích cest a chrání před průjmovými infekcemi. Pravda je taková, že vykazuje relaxační účinky na hladké svalstvo gastrointestinálního traktu.

Možné vedlejší účinky

Černý rybíz je bezpečný, pokud se používá jako lék, ale existují určité obavy, že by mohl dělat neplechu při užívání léků na srážení krve. Ačkoli je to neobvyklé, u některých lidí způsobuje alergické reakce. Platí to u těch, kdo jsou citliví na salicylát, což je sloučenina, která se přirozeně vyskytuje v některých rostlinách. Pokud po konzumaci černého rybízu zaznamenáte vyrážky, kopřivku nebo otok, měli byste s jeho přísunem okamžitě přestat.

Zdroje: drugs.com, verywellhealth.com, draxe.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat