Prostreno.cz

Ten správný čas, kdy jsou probiotika nejúčinnější

Každý druhý už zase chrchlá a tahá z tašky kapesníky. Imunita zažívá první zatěžkávací test letošního podzimu. Při jejím posilování je důležité užívat probiotika. A načasování jejich příjmu hraje velkou roli. Je snad nějaká denní doba horší nebo lepší? Řiďte se jednoduchým pravidlem!

Probiotika jsou kombinací prospěšných bakterií a kvasinek, které přirozeně žijí ve vašem těle. Jejich hlavním úkolem je udržování zdravé rovnováhy, podporování imunitních funkcí a kontrola zánětů. Proto se jejich příjem doporučuje – denně. Jenže v jakou dobu? Odborníci odhalili zajímavá fakta.

Hlavní úkol? Přežít!

Užívání probiotik, když je hladina žaludeční kyseliny nižší (myšleno její koncentrace, nikoli pH), může zajistit, aby větší množství zdravých bakterií přežilo a kolonizovalo střevo, tedy orgán, který se spojuje s imunitním systémem. Suma sumárum je jedno, jestli si jogurt, podmáslí, tvaroh, tempeh, kysané zelí nebo kvašené okurky dáte ve dvě hodiny odpoledne či v pět hodin ráno, důležité je, aby se do vašeho těla tyhle dobroty dostaly na prázdný žaludek, ideálně 30 minut před jídlem.

I probiotika potřebují stravu

Výzkumníci si stojí za tím, že probiotika přijímaná v tuto dobu mají mnohem větší šanci na přežití než ta, která konzumujete později, v době, kdy je trávení v plném proudu a produkce žaludeční kyseliny bývá značně zvýšená. Pak se chtě nechtě musí počítat se ztrátami těchto delikátních mikroorganismů.

Probiotické doplňky lze kombinovat s prebiotiky. Prebiotika jsou komplexní sacharidy, které živí mikroorganismy ve střevě. Jsou v zásadě „zdrojem potravy“ dobrých bakterií. Pomáhají je krmit a udržovat zdravé. Mezi prebiotika patří inulin, pektin a rezistentní škroby. A co dalšího se, tedy kromě špatného načasování, dá zkazit?

Vedlejší účinky užívání

Probiotika jsou u většiny lidí velmi dobře snášena a správná doba jejich podávání je spíše o zajištění přežití těchto zdravých bakterií, než o vedlejších účincích. Dočasně však může dojít k plynatosti a nadýmání, což je spíš indikátor toho, že neberete správný probiotický doplněk (příslušné kmeny bakterií). Pak je tu taky další věc. V těhotenství, při chemoterapii a po nedávno prodělané operaci se o užívání probiotik poraďte se svým lékařem. V některých případech totiž hrozí rozvoj infekce.

Zdroje: my.clevelandclinic.org, mindbodygreen.com





Celkem 2 komentářů

Tip na oběd

Více tipů

Brokolicové placičky

(1 hlasů)

Pstruh s rajčaty

(3 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat