Prostreno.cz

Bylinky s antidepresivním účinkem jsou na podzim nutností

Máte den „blbec“? Nebo se v takovém duchu nese celý týden či dokonce měsíc? Kdo by se divil, že radostí zrovna neskáčete. Zlepšete si náladu bazalkou nebo šafránem, tahle medicína vždycky zabere.

V moderní společnosti lidé běžně trpí nejrůznějšími psychickými poruchami, zejména depresemi, úzkostmi, splíny a nespavostí. Jejich rapidní nárůst se připisuje i podzimu, jehož krátké a sychravé dny náladě skutečně moc nepřidají. Nemluvě o tom, že se slunce jakožto zdroj optimistického vitaminu D pořád schovává za mraky. I pro vás je teď veselé rozpoložení nedostatkovým zbožím? Co kdyby vás rozesmál šálek bylinkového čaje?

Bazalka potěší tělo i ducha

Bazalku s naprosto nezaměnitelnou vůní si mnozí spojují s rajčaty a sýrem mozzarella. Je pravda, že v této kombinaci chutná výborně. Pokud ale necháte jen vylouhovat pár jejích lístků ve vroucí vodě, získáte mocný nápoj, na který nedá dopustit ani tradiční ájurvédská medicína. Podle ní je totiž tato bylina jedním z nejúčinnějších přírodních prostředků proti depresi. Obsažené silice prý na nervovou soustavu působí přímo zázračně. A co víc – toto hřejivé občerstvení vykazuje i antibiotické účinky, zatímco napravuje poruchové trávení a působí jako afrodiziakum.

Šafrán jako šťastný doping

Přestože má šafrán hodně zvláštní aroma a poněkud nahořklou chuť, je již od nepaměti vyhledávanou léčivkou. A to nejen, když jde o kouzlení v kuchyni! Již několik nezávislých výzkumů potvrdilo, že zlepšuje zrak o celých 97 procent. Vysoký podíl jeho antioxidačních sloučenin také podporuje produkci serotoninu, což je asi nejznámější hormon štěstí. Šafrán má velice příznivý vliv i na hormonální rovnováhu, přičemž harmonizuje menstruační cyklus.

Heřmánek je klasika, která nezklame

Jde-li o uklidňující medikamenty, nesmí na jejich seznamu chybět osvědčený heřmánek. Ten tlumí stres a uklidňuje mysl, což se ví již od nepaměti. Ale pozor, pomáhá i jinak. Je prokázáno, že tlumí bolesti nejrůznějšího původu, zastavuje pálení žáhy a snižuje riziko zánětů. Jde tedy o všestranného přítele do nepohody!

Zdroje: nih.gov, herbmedpharmacol.com, healthline.com





Celkem 1 komentářů

Tip na večeři

Více tipů

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)

Pstruh s rajčaty a tymiánem

(5 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat