Prostreno.cz

Reakce organismu na sklenici pomerančového džusu

Že když si dáte hodně pomerančového džusu, získáte velké množství vitaminů? To asi ano. Nicméně, otázkou je, zda taková „nálož“ bude mít nějaký efekt.

Pomerančový džus je chuťově dobrý a cenově dostupný. Nelze se tedy divit, že ve spoustě zemí představuje naprostý základ pitného režimu. Věřili byste tomu, že třeba v Americe jeho roční spotřeba bývá až 500 tun? A právě kvůli jeho oblíbenosti se na účinky tohoto nápoje odborníci tak často zaměřují. Měli byste ho pít více, nebo naopak méně? Tohle dělá s vaším tělem!

Občerstvení nejen pro imunitu

„Pomerančová šťáva je bohatá na vitamin C, přičemž jedna její sklenka pokryje skoro 70 procent denní doporučované dávky. To se může příznivě projevit na silnější imunitě, ovšem tato látka přispívá i absorpci železa a odolnosti vůči stresu. Někteří výrobci tento džus dodávají spolu s dalšími přidanými živinami, jako je například hořčík, draslík, vápník a vitamin D. Tím pochopitelně můžete získat několik benefitů navíc,“ vysvětluje americký výživový poradce Andres Ayesta. Teď to asi vyzní tak, že čím větší konzumace, tím lépe, že? No, jak se to vezme…

Dobrý úmysl bez efektu

„Jakékoli přebytečně přijímané množství ve vodě rozpustných vitaminů je z organismu přirozeně vylučováno, aby se zabránilo toxicitě. Jinými slovy, když tuto šťávu budete pít po litrech, nebudete dvakrát tak zdraví. Jakmile si splníte vitaminové denní požadavky, vše, co je navíc, tak jako tak skončí v toaletě,“ objasňuje výše jmenovaný dietolog. Ten také upozorňuje na jistou problematiku s vlákninou.

Pocit nasycení se nedostaví

O pomerančích je známo, že jsou zprostředkovateli vlákniny. I z tohoto důvodu je mnozí zařazují do jídelníčku, neboť očekávají, že si díky nim prodlouží pocit sytosti a zabrání přejídání. Jenže pozor, celé ovoce má oproti slisovanému nektaru odlišný profil. „Sklenka pomerančového džusu ve skutečnosti obsahuje méně než poloviční gram vlákniny, proto nemějte velká očekávání, určitě vás nezasytí. A vzhledem k obsahu cukrů bych to s tímto nápojem ani moc nepřeháněl,“ uzavírá výživový expert Andres Ayesta.

Zdroj: eatthis.com, verywellhealth.com





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat