Prostreno.cz

Potraviny zbytečně zkracující život

Líbí se vám na světě? Jestli ano, vyřaďte z jídelníčku konzervy, uzeniny a sycené limonády. Takovou radu pro vás mají odborníci!

Průměrná životnost tuzemské populace se pohybuje okolo 80 let. Chcete i vy na narozeninovém dortu jednou sfouknut tolik svíček? Pak byste si měli dát velký pozor na to, co jíte. Existují totiž jídla a nápoje, které se až podezřele často dávají do souvislosti s chronickými chorobami a dokonce i předčasným úmrtím. Kterých přesně se to týká?

Riziko skryté v konzervách

Když není prostor na vaření, bývají konzervované potraviny vítanou alternativou. Čas možná skutečně šetří, zdraví ovšem nikoli. Objevují se totiž názory, že obsahují spoustu chemických složek, a to včetně pranýřovaného bisfenolu A. Tato sloučenina je i při nízkých dávkách spojována s vývojovými poruchami, hormonální nerovnováhou, onkologickými onemocněními, neplodností i náchylností k užívání návykových látek. Rovněž se osočuje z poruch pozornosti a zhoršenou funkcí imunitního systému. Koho teď na polévku či maso z konzervy přešla chuť? Mimochodem, ani hliník, z něhož jsou konzervy vyrobené, nemá nejlepší pověst, neboť údajně nahrává demenci.

Uzeniny jsou zlo

Milujete salámy, šunky, párky a klobásy? V takovém případě je možná zbytečné šetřit si na důchod. Nedávná studie Americké kardiologické asociace poukazuje na to, že pouhých šest plátků lahůdkové uzeniny vám vyčerpá polovinu denního doporučeného množství sodíku. A právě proto se tyto masné výrobky dávají do přímé souvislosti s arteriální hypertenzí a zvýšeným výskytem srdečních chorob.

Pozor na sodovky a limonády

Chutnají po jablkách, malinách, exotickém ovoci i bylinkách. Má je každý supermarket a jdou doslova na dračku. O čem je řeč? Tak samozřejmě, že o sycených nápojích, z nichž některé se pyšní i označením „light“. Jenže umělá sladidla, barviva, emulgátory i konzervanty si vaši kondici pěkně „podají“. Jeden důkaz za všechny? Poznatky zahraničního výzkumu publikované v americkém týdeníku Time sdělují, že aspartam, což je jedno z nejznámějších náhradních sladidel, poškozuje buňky DNA, narušuje endokrinní systém a způsobuje záněty. Dále informují o tom, že nahrává astmatu a urychluje stárnutí. U těchto nápojů opravdu nemůžeme říkat „na zdraví“!

Zdroje: 1mhealthtips.com, time.com





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat