Prostreno.cz

Vitamin D předchází vzniku rakoviny prsu

Vitamin D se obvykle dává do souvislosti se zdravými zuby a odolnými kostmi. Pokud ho ale v těle budete mít dostatek, snížíte si i riziko rakoviny prsu o celých 90 procent! Jaké jeho potravinové zdroje zařadíte do jídelníčku ve větším množství?

Rakovina prsu je nejčastějším nádorovým onemocněním žen, a to nejen u nás, ale i ve světě. Pokud se zaměříme jen na Českou republiku, ročně se diagnostikuje více než šest tisíc případů, přičemž nejvíce ohrožené jsou dámy okolo padesátého roku života. V důsledku stárnutí organismu totiž dochází ke genetickým změnám v buňkách prsních žláz a tyto poškozené buňky následně nekontrolovatelně metastázují do dalších částí těla. A že zde hrají hlavní roli genetické dispozice? Takhle to také úplně není.

Za alkohol a cigarety se opravdu draze platí 

Je pravda, že určitá část karcinomů má původ v genetice. Nicméně, spousta nádorů vzniká i zcela náhodně, a to i bez nepříznivé rodinné anamnézy. Odborníci na seznam hlavních příčin připisují konzumaci alkoholu, nedostatek pohybu a s ním spojenou obezitu, časté virové infekce, kouření, oslabenost imunitního systému i působení škodlivých volných radikálů. Co prevence této choroby – jaké máme možnosti? Ukázalo se, že hodně silný vliv může mít užívání jistého „obyčejného“ vitaminu.

Svezme se na vlně déčka!

Američtí vědci z Kalifornské univerzity se na základě svého dlouholetého výzkumu domnívají, že až 90 procent případů rakoviny prsu úzce souvisí s nedostatkem vitaminu D. Ano, běžně ho užíváme ke zlepšení zdraví našich zubů a kostí, ale podle všeho má ještě mocnější účinky, než se původně myslelo. Prokázalo se totiž, že tato látka eliminuje rakovinné buňky a zabraňuje jejich šíření. Její optimální množství tedy riziko onkologických chorob výrazně omezuje! A právě proto byste se měli zaměřit na doplňky stravy s jejím obsahem. Nebo jste raději pro potravinové zdroje? Pak svou pozornost soustřeďte k tučným rybám, červenému masu, obilovinám, hovězím játrům, vejcím, droždí, tofu, mléčným výrobkům a ovesným vločkám.

Zdroje: 1mhealthtips.com, cancer.gov, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5802611/





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat